Trend Egyik napról a másikra törölték el az e-autók támogatását

Egyik napról a másikra törölték el az e-autók támogatását

autopro.hu/P.B. | 2022.11.16 15:23

Egyik napról a másikra törölték el az e-autók támogatását

Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

Svédországban november közepétől már nem jár úgynevezett klímabónusz azoknak, akik 60 gramm/kilométernél alacsonyabb károsanyag-kibocsátással rendelkező új autót vásárolnak. A szabályozást rendkívül gyorsan fogadták el.

Svédország egyike azon országoknak, ahol a legnagyobb az elektromos autók piaci részesedése az újautó-eladásokban. Tavaly konkrétan a Svédországban eladott úja utók közel fele, 46 százaléka volt tisztán elektromos hajtású – ennél nagyobb százalékot csak Norvégiában és Izlandon adtak el. Ekkor a svédországi eladások további 25 százalékát tették ki a plug-in hibridek.

November közepéig minden olyan autó után, ami kilométerenként legfeljebb 60 gramm szén-dioxidot bocsátott ki, úgynevezett klímabónusz járt. Az új svéd kormány azonban meglepő módon egyik napról a másikra visszavonta ezt a juttatást: november 7-én tették közzé a változást másnapi hatálybalépéssel.

Azok sem járnak jól, akik még a bejelentés előtt nem sokkal, vagy akár annak hírére még aznap rendeltek autót. A 2023-ban kiszállított autók esetében már csak a 30 gramm/kilométernél alacsonyabb károsanyag-kibocsátású autók után jár bónusz, a tisztán elektromos autók esetében 4600 euró, a plug-in hibrideknél 920 – ezek is csak azokra a járművekre vonatkoznak, amiket 2022. november 8-áig rendeltek meg.

A kormány azzal indokolta a lépést, hogy a klímaprémiummal járó gépkocsi birtoklásának és üzemeltetésének költsége összevethető a benzin- vagy dízelmotoros autó birtoklásának és üzemeltetésének költségeivel. „Az állami támogatása tehát már nem indokolt” – idézi a svéd kormányt az iDnes.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink