Trend Drágítják az elektromos hálózat fenntartását a töltők

Drágítják az elektromos hálózat fenntartását a töltők

autopro.hu/V.M. | 2021.08.26 09:23

Drágítják az elektromos hálózat fenntartását a töltők

Fotó: European Battery Alliance News

A Massachusettsi Műszaki Egyetem energetikai kutatóintézetének tagjai megvizsgálták, hogy az autópályák mentén lévő gyorstöltői hálózat kiépülése milyen hatással lesz az elektromos hálózatok fenntartására. Az eredmények a költségek jelentős növekedését vetítik előre.

Hirdetés

A kutatók a texas-i elektromos hálózat egy 2033-as modelljének nagy részletességű változatával dolgoztak a kalkulációk elvégzéséhez.

Az autópályák mentén elhelyezett gyorstöltők nélkülözhetetlenek a villanyautók hosszabb utakra való alkalmasságának biztosításában, illetve az elégtelen hatótávból eredő félelmek mérséklésében. Ugyanakkor az általuk támasztott energiaigény nagysága, rugalmatlansága és térbeli eloszlása által, bővülésükkel negatív hatással lehetnek az elektromos hálózat működtetésére.

A vizsgálat referencia forgatókönyve 3 millió elektromos személyautóval számolt, ekkor az autópályákon történő gyorstöltés az elektromos hálózat éves üzemeltetési költségét nyolc százalékkal, felhasznált megawattórára vetítve kettő dollárral dobta meg. Magasabb elektromosautó-számnál az árnövekedés a megawattóránként hat dollárt is elérte.

Az elemzés szerint a plusz költségek többsége a gyorstöltők egy kisebb részét tápláló hálózati szekciókon kialakuló leterheltségnek, az azt okozó, kapacitáson felüli keresletnek tudható be.

Segíthetnek az akkumulátorok

A kutatók az Energy Policy folyóiratban publikált tanulmányukban továbbá azt írják, hogy a költségek csökkentése minden állomás esetében a helyi igényeknek megfelelő megoldást követel meg, megjegyezve, hogy a kereslet-kínálati különbségeket áthidaló energiatárolási megoldások hatásosabbnak bizonyultak, mint a kereslet rugalmasabbá tételére irányuló kísérletek – írta meg a Green Car Congress.

Kiemelt Partnereink