Trend Díjra jelölték a Continental parkolássegéd rendszerét

Díjra jelölték a Continental parkolássegéd rendszerét

autopro.hu/V.M. | 2023.11.18 04:20

Díjra jelölték a Continental parkolássegéd rendszerét

Fotó: Continental

A Continental Radar Vision Parking rendszerét díjra jelölték a 2024-es CES Innovációs Díjának „Járműtechnológia és fejlett mobilitás” kategóriájában. A parkolást segítő megoldás a jármű automata módon beállását is képes támogatni.

A német autóipari beszállító Innovációs Díjra jelölt rendszere nagy felbontású radarokat és kamerákat kombinálva lehetővé teszi a jármű körüli terület és távolságok nagy pontossággal történő felmérését.

Ez azonban csak az egyik előnye a megoldásnak, az ugyanis a „korai parkolóhelyészlelés” funkciójával képes ideje korán érzékelni a jármű előtt lévő üres helyeket, elejét véve annak, hogy a vezető azokat későn észlelve túlhajtson azokon. Ennek köszönhetően az autósok manőverezést és időt spórolhatnak meg.

A lökhárítók fényezése mögé rejthető kompakt radarok a kamerákkal együttesen állandó 360 fokos képet szolgáltathatnak a jármű körüli térről. A Continental szerint a rendszer nem csak képes kiváltani a parkoláshoz általában használt ultrahangos érzékelőket, de jobb teljesítmény és dizájn jellemzőkkel is rendelkezik.

Kevesebb lehet a baleset

A Continental rendszere nagy pontossággal képes meghatározni az objektumok magasságát, ezáltal azt is, hogy a jármű min tud még áthajtani, vagy hogy melyik akadályok vannak túl alacsonyan ahhoz, hogy a jármű átférjen alattuk.

A vállalat szerint a rendszer által alkotott „következő generációs környezeti modell” lehetővé teszi a balesetek számának redukálását a parkolóházakban, illetve a kocsisorok kialakulásának megakadályozását. Ezenfelül a rendszer hatékonyan képes kihasználni a rendelkezésre álló helyet, és támogatja a hármas és négyes szintű önvezetési funkciókat.

Nyugodtabb és kényelmesebb lehet a parkolás

A Continental úgy jósolja, hogy a fejlesztése nagy segítséggel fog szolgálni az autóvezetőknek a kényelem és a biztonság szempontjából egyaránt.

„A parkolás stresszes művelet lehet a vezetők számára” – mutatott rá Daniel Förster, a Continental parkolási és emberi látás termékvonalakért felelős vezetője. „A helytalálástól kezdve a szűk helyekre való bemanőverezésig és a ki-bepakoláshoz szükséges hely biztosításáig, a Radar Vision Parking egy potenciálisan kellemetlen élmény helyett a jövő mobilitását hozza el a vezetőknek a jelenben.”

A Continental egy kész hardveres-szoftveres megoldásként kínálja fejlesztését. A vállalat számos újítását fogja bemutatni a következő CES elektronikai vásáron Las Vegas-ban, 2024 január 9-12. között.

Magyarországon a Continental technológiai vállalat a jövőbeli autóipari trendekhez igazodó mesterséges intelligencia fejlesztő központtal, egy járműdinamikai fejlesztőközponttal és tesztpályával, hat gyárral, illetve egy regionális gumiabroncs kereskedelmi központtal van jelen. Hazánkban a vállalat mintegy 8 ezer munkatársat foglalkoztat. A Continental folyamatosan és nagy mértékben járul hozzá a közlekedés biztonságának javításához és a globális klímavédelemhez. Mindezt teszi fékrendszerek, hajtómű- és futómű-komponensek és infotainment megoldások biztosításával, valamint a járműelektronika, műszaki elasztomer-termékek fejlesztésével, ipari szállítási megoldások gyártásával és gumiabroncsok értékesítésével. Magyarországon a Continental Csoport mindhárom üzleti szektorával jelen van. Az autóipari és a gumiabroncs szektorokhoz tartozó, valamint az ipari megoldásokat szállító ContiTech vállalatok tevékenységet folytatnak Budapesten, Budaörsön, Makón, Nyíregyházán, Szegeden, Vácon és Veszprémben.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink