Trend Csak zéró emissziós járműveket vesz az osztrák posta

Csak zéró emissziós járműveket vesz az osztrák posta

autopro.hu/P.B. | 2022.03.04 06:19

Csak zéró emissziós járműveket vesz az osztrák posta

Fotó: Facebook/Österreichische Post AG

Az osztrák posta ezentúl csak zéró emissziós járműveket vásárol. Eredetileg csak 2023-tól hozta volna meg ezt az intézkedést az intézmény, de a járműpiaci fejlesztések miatt a belső égésű motoros járművek beszerzése már most leáll.

Csak az idei évben 800 elektromos járművel bővül az osztrák posta járműparkja, jövőre pedig akár 1300 zéró emissziós járművet vásárolhat az osztrák állami vállalat. A cég tavaly a nagyobb elektromos járművekre helyezték a hangsúlyt azzal, hogy az OMV-vel közösen elkezdte kidolgozni a hidrogénes járművek üzemeltetésének előfeltételeit. A tervek szerint 2030-ra kétezer hidrogén üzemanyagcellás teherautó lesz az osztrák posta állományában.

A cégnek ma sincs oka panaszra, állítása szerint az osztrák posta képes lefedni Ausztria minden régiójának 90 százalékát elektromos járművekkel.

Az infrastruktúrára is figyelnek

„Nem költünk többet belső égésű motorral szerelt járművek beszerzésére, viszont több mint 80 millió eurót fektetünk be az elektromos járművekbe és a töltési infrastruktúrába 2022-ben és 2023-ban” – mondja Peter Umundum, Österreichische Post AG igazgatósági tagja. „A járműpiacon elért fejlesztések lehetővé teszik számunkra, hogy jelentősen felgyorsítsuk e-flottánk felfutását” – tette hozzá.

A vállalatnál mostanra üzembe helyezték az új elektromos járművek első adagját. Nyugati szomszédunk postája körülbelül 2500 elektromos járművel, köztük körülbelül 1100 elektromos kerékpárral és elektromos segédmotoros kerékpárral, valamint csaknem 1400 elektromos furgonnal rendelkezik, ezzel az ország második legnagyobb elektromos flottáját üzemelteti. Célja, hogy 2030-ra minden csomagot, levelet, nyomtatott médiát és reklámlevelet károsanyag-kibocsátás nélkül kézbesítsen Ausztria egész területén.

A flotta sokféle elektromos modellből áll: van például Renault Kangoo Z.E. és hasonló méretű Citroën, Opel vagy Nissan furgon is. A nagyobb, akár tizenegy köbméteres rakterű járművek terén az osztrák posta MAN eTGE vagy Mercedes eSprinter modellt használ – írja az electrive.com.

Kiemelt Partnereink