Trend Csak elektromos buszokat vásárol a jövőben Moszkva

Csak elektromos buszokat vásárol a jövőben Moszkva

autopro.hu/P.B. | 2021.07.05 06:20

Csak elektromos buszokat vásárol a jövőben Moszkva

Fotó: Wikipedia

Rohamosan fiatalodik a moszkvai járműpark, egy friss bejelentés szerint pedig az elektromos átállás is hasonló tempóban kezdődhet meg az orosz fővárosban: 2030-ra csak elektromos buszok fognak közlekedni a városban a tervek szerint.

Bő egy évtizede még a magyar Ikarus autóbuszok határozták meg a moszkvai utcaképet, részben licensz alapján helyben gyártott buszokkal. Ez az idő már a múlté, ma is kifejezetten fiatalnak számít az orosz főváros járműparkja, ám ennél is komolyabb változások jönnek.

A Mosgortrans tervei szerint 2023 végére már kétezer elektromos busz fog közlekedni Moszkvában, ehhez kapcsolódóan 372 új töltőállomást is kiépítenek – az ütemterv alapján évente körülbelül kétszáz töltőoszlopot kell telepíteni.

Már most is zöldül Moszkva

Az idei év végére éri el az orosz főváros elektromos buszainak száma az ezret, miután négyszáz új autóbuszt vásárol a közlekedési társaság. Részleteket ugyan nem árultak el a jövőbeli buszokról, de várhatóak az eddigiekhez hasonlóan GAZ és Kamaz buszokat vásárol a Mosgortrans – írja az electrive.com.

Ahogyan az autopro.hu korábban beszámolt, a Kamaz Moszkvában kezd elektromosbusz-gyártásba, így lényegében helyben gyártott buszokkal zöldül az orosz főváros.

Kiemelt Partnereink