Trend Csak akkor okos ötlet az okosautó, ha figyelünk az adatvédelemre

Csak akkor okos ötlet az okosautó, ha figyelünk az adatvédelemre

autopro.hu/P.B. | 2020.07.17 08:22

Csak akkor okos ötlet az okosautó, ha figyelünk az adatvédelemre

Fotó: mobile solution

Ahogy egyre terjednek a hálózatba kapcsolt autók, úgy egyre több kényelmi funkció érhető el a járművekben. Rengeteg előnye van a technológiának, de közben óriási veszélyeket is rejt magában. Minél inkább élünk az IoT adta előnyökkel, annál inkább fontosabb az adatvédelem.

Hirdetés

Mivel a jármúipar egyik legfontosabb fejlődési irányáról van szó, az autopro.hu is gyakran foglalkozik az önvezető autókkal, valamint a hálózatba kapcsolt autókkal. Kis túlzással kijelenthető, hogy lassan már minden új modell rendelkezik interneteléréssel, és egyre több olyan kényelmi funkcióval, ami a mesterséges intelligencián alapszik. Jó példa erre az autók telefonnal való kinyitása, vagy akár beindítása.

Hosszasan lehetne még sorolni a mesterséges intelligencia biztosította előnyöket, ugyanakkor a hátrányokról, vagy pontosabban fogalmazva a kihívásokról is szót kell ejteni. Természetesen az adatvédelemről van szó, ami különösen fontos egy olyan autó esetében, aminek egyes funkcióit távolról is lehet irányítani.

Törékeny egyensúly a kényelem és a biztonság között

Az Industry Week által megszólított szakértő, Scott Russ szerint nagy veszélyt rejt magában, hogy az autóiparban a legtöbb iparágnál fontosabb elsőnek lenni valamilyen fejlesztésben. Ezért ugyanis a fejlesztők sokkal inkább arra koncentrálnak, hogy az adott modell a lehető legújabb, egyedi technológiai megoldásokat kapja, a kiberbiztonságra már kevesebb időt fordítanak.

Russ több fontos komponenst említett, amivel a hálózatba kapcsolt autózás biztonságosabbá tehető. Ezek egyike az, hogy a járműveknek nem szükséges adatokat tárolnia. Mint fogalmazott, az autóknak információkat kell gyűjtenie, és azokat tovább kell adniuk, arra viszont nincs szükség, hogy tárolják is az adatokat.

Alapvetőnek hangzik, de hangsúlyozni kell, hogy minden alkalmazás esetében használjunk jelszót, vagy valamilyen azonosítási eljárást. Ugyanígy evidenciának hangzik, de nem mindig egyértelmű választás, hogy az ilyen programok esetében mindig eredeti, a gyártótól származó programokat használjunk!

Kiemelt Partnereink