Trend Bemutatta első elektromos buszát a MAZ

Bemutatta első elektromos buszát a MAZ

autopro.hu/P.B. | 2020.05.13 04:18

Bemutatta első elektromos buszát a MAZ

A most bemutatott elektromos MAZ elődje, egy MAZ 103-as Gödöllőn | Fotó: Pörge Béla

A MAZ 303E10 a gyártó első elektromos busza, a tervek szerint 300 kilométer megtételére lesz képes elektromos üzemmódban, ami a gyártó reményei szerint alkalmassá teszi arra, hogy többször átszelhesse nagyobb városok útjait is a helyi közlekedésben. Az elektromos hajtást a ZF készíti, az első ilyen buszok 2021 tavaszán jelenhetnek meg az utakon.

Hirdetés

A MAZ 303 a harmadik generációs városi autóbusza a fehérorosz haszongépjármű-gyártónak. Elektromos változata 12,43 méter hosszú lesz, alacsony padlós kialakításának köszönhetően akadálymentes, és összesen 70 utas szállítására alkalmas, a 70 férőhelyből 30 ülőhely. A karosszéria rozsdamentes acélból készül, és teherbírását úgy méretezték, hogy bírja az elektromos hajtáshoz szükséges akkumulátorok szállítását.

A busz a ZF 300 kilowattos CeTrax rendszerével lesz hajtva, az akkumulátorok pedig különböző hálózatokból is tölthetőek lesznek. A teljes töltés várhatóan négy órát vesz majd igénybe, a bejelentés arról nem tartalmaz információkat, hogy alkalmas lesz-e a rendszer villámtöltésre – írja az electrive.com.

Számos kiegészítővel rendelkezni fog a MAZ új városi busz

A 303E10 a tervek szerint rámpákkal lesz felszerelve, hogy kerekesszékkel is könnyebben fel lehessen szállni a buszra. Az utastérben USB-töltők és légkondicionáló berendezés is helyet kap, míg a busz műszerfala részben digitális lesz, a sofőr munkáját pedig nagy kijelzők segítik majd.

Közleményében a MAZ arról írt, hogy ez a busz egy mérföldkő a gyártó életében, hiszen a MAZ belépett az elektromos buszok piacára. A hírek szerint Aleksandr Lukasenka fehérorosz elnök már tíz elektromos buszt rendelt a gyártótól az ország különböző régiói számára. A közlemény szerint 2021 májusára készülhetnek el az első elektromos MAZ autóbuszok.

Magyarországon is közlekedik néhány MAZ

Érdekesség, hogy a fehérorosz gyártó buszai nem ismeretlenek Magyarországon. A MAZ 303-as elődjéből, a 103-asból tíz darab került újonnan Debrecenbe, ahonnan pár évnyi szolgálat után kerültek el. A magyarországi MAZ 103-asok megfordultak Nyíregyházán, Ózdon és Pest megyében is, selejtezésük folyamatban van.

A MAZ gyárat 1944-ben alapították Minszkben, fő profilja eleinte teherautók és katonai gépjárművek gyártása volt. A Szovjetunió összeomlása után a gyár kapacitás csökkent, de a MAN német gyártóval közösen folytatta a teherautók gyártását, míg a MAZ 101-es, 1996-ban bemutatott autóbusza a német Neoplan alapjaira épült. A MAZ 103 ennek az újragondolt, sikeresebb változata lett, míg a most bemutatott elektromos 303 a 103-as és a 203-as MAZ továbbfejlesztése.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink