Trend Az egész szélvédőt kijelzővé alakítaná az Apple

Az egész szélvédőt kijelzővé alakítaná az Apple

autopro.hu/S.A. | 2023.08.31 04:20

Az egész szélvédőt kijelzővé alakítaná az Apple

A kép csak illusztráció | Fotó: Volkswagen Newsroom

Az Apple továbbra is az önvezető autóval kapcsolatos terveinek kidolgozásával foglalkozik, ám emellett a vállalat egy fejlett csúcstechnológiát is tervez egy kiterjesztett valóságon alapuló, vagyis AR kijelzőrendszer létrehozásához, amely több fontos információt is megjelenítene a jármű szélvédőjén.

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalának egyik beadványában az Apple egy, a sofőr előtt az üvegen megjelenő grafikus réteget írt le, amely valós időben a környezetről, a távolban lévő tárgyakról, beleértve az embereket is, valamint a jármű sebességéről, felfüggesztéséről és egyéb tényezőkről szolgáltatna adatokat.

Nem csak egy egyszerű kép lesz

A rendszer, amely igénybe veheti az Apple azon tudását, amelyet a hamarosan megjelenő Vision Pro fejhallgatóban alkalmaznak, különféle érzékelőkre támaszkodik majd, hogy információkat gyűjtsön a környező környezetről. Ezek közé tartozhatnak majd tradicionális kamerák, különböző típusú infravörös kamerák, valamint ultrahangos és fényalapú szkennelő eszközök, amelyek háromdimenziós képet alkothatnak majd az autó környezetéről. A szabadalom említést tesz a földrajzi helymeghatározó eszközök és a radareszközök használatáról is.

Ahelyett, hogy pusztán a környezet fizikai elemeire vetítene ki az üvegen, az AR-projekt lényegében a külvilág többdimenziós modelljében jelenítené meg az elemeket egy nagy üvegfelületen történő teljes körű vetítésben, amely egy igazán összetett művelet.

Videóhívás a szélvédőn?

A 24 oldalas szabadalmi bejelentésben a 092. számú szabadalmi pont alatt említésre kerül, hogy az Apple egy FaceTime alkalmazáson dolgozik, amely szinkronizálná az azonos járműben ülők és/vagy egy másik járműben utazók közötti beszélgetéseket. Az Apple megjegyzi, hogy „egyes esetekben a járműben található kiterjesztett valóság kijelzőrendszer vizuális kommunikációt tesz lehetővé a jármű utasa és egy távoli felhasználó között, beleértve egy másik jármű utasát is."

A jelenlegi szabadalmi bejelentésben szereplő megoldások egy része nem gyökeresen új. 2018-ban az Apple egy hasonló rendszer szabadalmaztatására vonatkozó kérelmet nyújtott be, amely kiterjedt információkat vetítene egy „okos” szélvédőre.

Egy évvel ezelőtt az Apple bemutatta a CarPlay egy frissített verzióját az éves fejlesztői rendezvényén. A CarPlay ezen változata virtuális mérőeszközök segítségével átalakítja a műszercsoportot, és olyan funkciókat ad hozzá, mint a naptári figyelmeztetések és az időjárási információk. Az új CarPlay megjelenítési lehetőségei hozzáférést biztosítottak a natív autóinformációkhoz, mint például a motor fordulatszámához, a hűtőfolyadék hőmérsékletéhez, a fűtéshez, a szellőzéshez, a légkondicionáláshoz és a rádióvezérléshez – idézi fel az Autoblog.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink