Trend Az autózásban is van jövője a pereminformatikának

Az autózásban is van jövője a pereminformatikának

autopro.hu/V.M. | 2021.10.02 16:22

Az autózásban is van jövője a pereminformatikának

Fotó: Qualcomm Media Center

Pár ezredmásodperces késés nem rontja észrevehetően a böngészési élményt, az úton azonban ennyi időn múlhat egy baleset elkerülése. A jövő egymással kommunikáló járművei fontos közlekedésbiztonsági információkat oszthatnak majd meg egymással, az adatok egy távoli, központi helyen feldolgozása azonban túlzottan is elnyújthatja az adatcsere idejét. Itt jön képbe a pereminformatika, amit az egyik első gyártóként fog tesztelni a Stellantis.

Hirdetés

A pereminformatikai megoldások a felhőalapú számítástechnika természetes kiegészítőinek tekinthetőek. Utóbbi célja, hogy a számítások elvégzésének terhét levegye a kisebb eszközökről, mint autókról vagy mobiltelefonokról. Az adatokat a felhasználás helyétől akár több ezer kilométerre feldolgozó adatközpontok óriási számításai kapacitással rendelkeznek, hátrányuk azonban a távolságból adódó késés.

Josh Johnson, a pereminformatikai megoldásokat fejlesztő Akamai Technologies hálózattervezője a SAE Internationalnek nyilatkozva elmondta, hogy bár az adatokat a digitális hálózatok fénysebességgel továbbítják, a kontinensek közötti adatáramban a késések könnyen elérhetik a száz ezredmásodperces nagyságrendet, „és sok döntést ennél gyorsabban kell meghozni.”

A pereminformatika minimalizálja a késést a számítások közelebbi pontokon elvégzése által, ami megvalósítható az adathálózati infrastruktúrával vagy az adatforráshoz és -felhasználóhoz közelebb elhelyezkedő szerverekkel. A feldolgozás lokalizációja azzal is gyorsítja az adatáramlást és -feldolgozást, hogy a távoli központhoz kevesebb adatnak kell eljutnia, így annak kapacitásának, valamint a sávszélesség korlátoltsága nem okoz gondot.

Nem csak a járművek kommunikációja profitálhat

Előnyei miatt a pereminformatikai megoldások hatékonyan támogathatják a járművek egymás közti (V2V) és az infrastruktúrát is magába foglaló jármű-környezet (V2X) kommunikációt, amik segítségével az egymáshoz közeli, egy területen tartózkodó járművek fontos – akár balesetek elkerülését szolgáló – közlekedési információkat kaphatnak és oszthatnak meg.

Azonkívül, hogy a fontos információk gyorsabban célba érhetnek, a pereminformatika további pozitív hozadéka, hogy a számítások kiszervezésével az autók saját számítási kapacitása csökkenthető, illetve más funkciók, például szórakoztatás kiszolgálására állítható át. Utóbbi különösen annak fényében fontos, hogy az autonóm járművekben az utasok több médiatartalmat fognak fogyasztani.

A peremhálózat emellett kevésbé időérzékeny feladatokat is kiszolgálhat – mutatott rá Johnson, aki elárulta, hogy vállalata annak érdekében folytat fejlesztéseket, hogy a járművek vezeték nélküli (over-the-air) frissítései közvetlenül a peremhálózatról mehessenek végbe. Ezáltal a frissítést a járművek nem egy távoli szerverről töltenék le, foglalva a sávszélességet, egyúttal növelve a kapcsolati hibák és más, a letöltést akadályozó problémák valószínűségét.

Az elsők között a Stellantis

A pereminformatikát alkalmazó első autógyártók egyike a Stellantis lesz, ami nemrég jelentette be, hogy kettő programot is indít a technológia tesztelésére, mindkettő a V2X kommunikációt és a vállalat saját pereminformatikai platformját, a MEC-et (Multi-access Edge Computing) használja.

Az első, kezdetben a Michigani Egyetem tesztpályáján zajló projekt során kereszteződésekben elhelyezett kamerák, illetve más szenzorok fognak biztonsági adatokkal szolgálni a közeledő járműveknek. A cél, hogy olyan adatokat gyűjtsenek a program során, amiket felhasználhatnak az autonóm járműveket támogató gyors adathálózatok kiépítéséhez.

A második projekt színtere Detroit városközpontja lesz, ahol vállalati járműveknek fognak különböző veszélyforrásokról és közeledő megkülönböztető jelzést használó járművekről figyelmeztetéseket küldeni. Itt fel fogják mérni, hogy a vezetők előtt megjelenő figyelmeztetések hogyan befolyásolják azok döntéseit.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink