Trend Az AMR-ek az emberekkel való közös munkavégzésre születtek

Az AMR-ek az emberekkel való közös munkavégzésre születtek

Pörge Béla | 2021.01.28 10:18

Az AMR-ek az emberekkel való közös munkavégzésre születtek

Fotó: Mobile Industrial Robots

Jesper Sonne Thimsen, a Mobile Industrial Robots közép- és kelet-európai régiójának értékesítési igazgatója az autopro.hu érdeklődésére elmondta, hogy az autonóm mobil robotok (AMR) már a járvány előtt is egyre népszerűbbek voltak régiónkban, és főleg az autóipar szereplői érdeklődtek a megoldás iránt. A koronavírus-járvány rámutatott arra is, hogy az AMR-ek szerepe fontos a munkahelyi biztonságban.

Hirdetés

Az autopro.hu korábban a Machine Design szaklap cikke alapján írt az autonóm mobil robotokkal kapcsolatos biztonsági kihívásokról és arról, mire kell figyelni az ilyen robotok üzemeltetésekor. A témához kapcsolódó kérdéseinket feltettük Jesper Sonne Thimsennek, a Mobile Industrial Robots közép- és kelet-európai régiójának értékesítési igazgatójának.

Globális trend, hogy egyre nagyobb a kereslet az autonóm mobil robotok (AMR) iránt. Magyarországon is megfigyelhető ez?

Egyre nagyobb érdeklődést tapasztalunk az automatizált megoldásokat érintően a gyártóvállalatok részéről. A tavalyi évben a közép- és kelet-európai (CEE) régió a MiR összevont értékesítések tíz százalékáért felelt. Ebben a tekintetben a legaktívabb országok Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország, de Románia és a balti régió piacai is fellendülőben vannak ezen a téren.

Célunk, hogy eltüntessük az útból a technológia telepítésének terjedését hátráltató akadályokat (az automatizált intralogisztikai megoldások alacsony ismertsége, a munkaerő hiánya, vagy a befektetéssel kapcsolatos vonakodás), és megmutassuk a piacnak, hogy mennyire könnyű legyőzni ezeket a kihívásokat. Az új robotikai megoldások, mint például az autonóm mobil robotok, számos gyártással és anyagmozgatással kapcsolatos feladat esetében képesek növelni a hatékonyságot.

A tavalyi év arra is rámutatott, hogy az automatizálással hatékonyan és hatásosan lehet biztosítani a folyamatos gyártást még egy járvány ideje alatt is, amely további robotikai megoldások üzembe helyezését eredményezte. A pandémia arra késztetett minket, hogy nézőpontot váltsunk, és az emberi munkaerő okosabb és biztonságosabb felhasználásának módjain kezdjünk el gondolkozni. A magyar gyártóvállalatok számára már a világjárvány előtt is igaz volt az, hogy a versenyképesség megőrzése érdekében gyorsan kell reagálni a hirtelen változó ügyféligényekre, aminek eredményeképp elkezdtek a belső logisztikai munkafolyamatok és a termelékenység optimalizálásán dolgozni.

Melyik iparágban vásárolták 2020-ban a legtöbb AMR-t Magyarországon?

Az AMR-ek mindenhol, ahol belső szállítási folyamatok zajlanak, képesek optimalizálni a folyamatokat. Magyarországon - ahogyan az egész CEE régióban is - az ipari szektor, különösen az autóipar és az elektronikai szegmensek a legaktívabbak. A megoldásainkat olyan vállalatok használják, mint a Visteon Szlovákiában, a Flex Ausztriában, vagy a Whirlpool és a Schneider Electric Lengyelországban.

További szektorokat is megemlíthetünk, többek közt a független logisztika (3PL), az élelmiszeripar, az élettudományok, vagy a fogyasztói termékek ágazatát. Az autonóm mobil robotok napról napra kerülnek alkalmazásra új területeken, ahol korábban az automatizálás nem volt bevett szokás.

Jesper Sonne Thimsen, a Mobile Industrial Robots közép- és kelet-európai régiójának értékesítési igazgatója.

Jesper Sonne Thimsen, a Mobile Industrial Robots közép- és kelet-európai régiójának értékesítési igazgatója. | Fotó: Mobile Industrial Robots

Milyen szabványok vonatkoznak az AMR-ekre Európában? Van külön szabályozás erre a területre Magyarországon?

Fontos kiemelnünk, hogy az AMR-eket eredetileg is az emberekkel való biztonságos, közös munkavégzésre tervezték. Az együttműködő és autonóm mobil robotok (AMR-ek) egyik legnagyobb előnye az, hogy magasabb munkahelyi biztonságot teremtenek meg, még rendkívül dinamikus környezetekben is.

Az AMR-ek egyre nagyobb arányban történő használatából adódóan az AMR-ek biztonsága most relevánsabb, mint valaha. Annak érdekében, hogy a robotok biztonságosan dolgozhassanak együtt emberi kollégáikkal, biztonsági előírások kerültek kialakításra. Így nagyon fontos, hogy az AMR-gyártók mindig kövessék a logisztikai megoldások számára létrehozott aktuális előírásokat, hogy mindenki biztonságos AMR-ekkel és AMR-rendszerekkel dolgozhasson.

A biztonsággal kapcsolatos követelmények régiónként vagy országonként változnak. A három legfőbb, működési biztonsággal kapcsolatos szabvány az AMR-ek számára jelenleg az Amerikai Nemzeti Szabványügyi Intézet és a nemzetközi ITSDF alapítvány által kiadott ANSI/ITSDF B56.5-2019 szabvány, amely az automata-vezérelt ipari járművekkel foglalkozik, az EN 1525:1997 (EU) szabvány, valamint a 2020 februárjában megjelent ISO 3691-2020, amely a vezető nélküli ipari járművekről és rendszereikről szól.

Az EN 1525:1997 is az automata-vezérelt ipari járművekre, azok rendszereire, illetve a robot üzembe helyezésének előkészítésére és működési környezetére vonatkozik. Az ISO 3691-4:2020 a belső logisztika biztonsági kérdéseit, valamint az útvonalak menet közbeni újratervezése során felmerülő veszélyeket tárgyalja, melyek mind kulcsfontosságú szempontok az AMR-ek esetében. Az új szabvány részletes követelményeket ír elő a mobil robotok telepítésével, valamint a környezet és a munkacella kialakításával kapcsolatban.

Ezeken kívül további szabványok megjelenése is folyamatban van, amelyek várhatóan érinteni fogják a gyártóvállalatokat, a felhasználókat, valamint a mobil robot-integrátorokat. Ilyen például a prUL 3100 és az ANSI/prRIA 15:08. Ahogyan ez a Robotipari Egyesület (RIA) júliusi webinárján is elhangzott, ez a legújabb szabvány a félig strukturált környezetben alkalmazott, szakképzett üzemeltetőket igénylő, földön haladó és nyilvános kapcsolatot nem létesítő ipari robotokat tárgyalja (azaz raktárhelyiségben csak alkalmazottakkal jön létre interakció, a vásárlói térbe nem kerülnek). Ezeknek a robotoknak teljesen önállónak kell lenniük, saját maguk által tervezett úton kell haladniuk szabad területen, amely alapján a szabvány megkülönbözteti az AMR-eket a hagyományos önvezető járművektől (AGV-k).

A korábban már említett biztonsági szabványok mellett különféle EU-s irányelvek is rendelkezésre állnak, amelyek már bizonyítottan stabil keretrendszert képesek nyújtani az érintett üzemek számára, az adott körülményeket figyelembe vevő módosításokkal.

A MiR-nél abban hiszünk, hogy az AMR-ek iránti növekvő igény tükrében minden iparág esetében olyan rendszert kell létrehoznunk, amely nem enged a biztonsági követelményekből. További információk ide kattintva érhetőek el.

Mekkora figyelmet fektet a vállalat az „after sale” programokra? Ha értékesítenek egy vagy több AMR-t egy cég számára, akkor ezzel vége is a két szereplő viszonyának, vagy a karbantartás, esetleges oktatás is a megvásárolt csomag része?

A termék teljes életciklusán és a teljes értékláncon átívelő minőséget hozunk létre. Kiemelt figyelmet fordítunk a saját, és ügyfeleink elvárásainak teljesítésére, és az elégedettség mérésére.

A MiR egy globális partnerhálózattal rendelkezik, amely segíthet a gyártóknak inspirációt szerezni belső logisztikájuk AMR-ekkel való automatizálása kapcsán, valamint támogatást nyújt az egyedi igényeiknek megfelelően testre szabott megoldásaik létrehozásában, a robotok üzemen belüli integrálásában, valamint a MiR robotok karbantartásában.

A MiR a helyi forgalmazókra támaszkodik a hosszú távú működéshez elengedhetetlen értékesítés utáni szolgáltatások terén, amelyek teljes körű támogatást nyújtanak a végfelhasználók számára. Magyarországon jelenleg két partner kínál ilyen szolgáltatásokat: a komáromi B&O Engineering és a herendi VFP Systems Kft.
Rendszerintegrátoraink tagjai a globális Hitelesített Rendszerintegrátor-hálózatunknak, amely segítséget nyújt a gyártóvállalatoknak a nagyobb MiR projektek létrehozásában.

A MiR-nél segíteni szeretnénk az ügyfeleinket, és mindenki mást is, aki érdeklődik a technológia iránt, abban, hogy még többet tudhassanak meg az autonóm mobil robotokról (AMR-ekről), azok különféle környezetekben való működésükről, illetve a velük kapcsolatos projektek megvalósításáról. Ennek érdekében kínáljuk a MiR Academy keretében indított online tanfolyamainkat.

Kiemelt Partnereink