Trend Az 5G mérföldkő lehet a közlekedésben

Az 5G mérföldkő lehet a közlekedésben

autopro.hu/P.B. | 2020.05.10 12:22

Az 5G mérföldkő lehet a közlekedésben

Fotó: Bosch Presse

A Bosch vezetésével zajló, a német kormány által támogatott 5G NetMobil nevű projekt célja, hogy az ötödik generációs internethálózat segítségével összekapcsolják a járműveket, ezáltal egy gyorsabb, biztonságosabb és környezetkímélőbb közlekedést hozzanak létre.

Az 5G NetMobil projektet 9,5 millió euróval támogatja a német kormány, melyben 16 cég és szervezet vesz részt, a Boschtól kezdve a BMW-n át a Volkswagenig. A cél a közlekedés biztonságosabbá és környezetbaráttá tétele az 5G hálózat segítségével. Ha az autók és a jelzőlámpák, illetve más forgalomszabályozó eszközök is csatlakoznak az internethez, akkor a városi közlekedést új szintre lehet majd emelni.

Ahhoz, hogy az autók egymás közötti, valamint az autók és egyéb eszközök kommunikációja megfelelően gyors és stabil legyen, 5G-re, azaz ötödik generációs internetre van szükség, vagy annak alternatívájaként az ITS-G5 wifi-hálózatra.

Mérföldkő a közlekedésben

Thomas Rachel államtitkár szerint az 5G NetMobil projekt mérföldkő azon az úton, ami a teljesen összekapcsolt, modern kommunikáción alapuló közlekedéshez vezet.

Legfőképpen biztonsági okai vannak annak, hogy miért érdemes fejleszteni az autók közötti kommunikációt. A mindennapi közlekedésben számos olyan szituáció képzelhető el, amikor a sofőr egész egyszerűen nem láthatja a forgalom minden résztvevőjét, és ez balesetveszélyes helyzetekhez vezethet.

Az 5G hálózatnak köszönhetően az autók egymással, a közlekedési infrastruktúra egyes elemeivel és magával a hálózattal is összeköthetőek. Így az adatmegosztásnak köszönhetően a járművek figyelmeztetni tudják a vezetőt a különböző helyzetekre, ezzel sokkal biztonságosabb közlekedést teremtve.

A másik nagy előnye az összekapcsolt járműveknek a közlekedésszervezés környezetbarát átalakítása. A lámpaciklusokat a forgalom ütemének megfelelően át lehet szervezni, az autók a jelzőlámpákkal kommunikálva folyamatossá tehetik a forgalmat. Ennek köszönhetően kevesebbet kell gyorsítani és lassítani a városi forgalomban, így az autók károsanyag-kibocsátása is csökkenne.

A legfontosabb a stabil hálózat

A projekt legfőbb célja megteremteni egy stabil, megbízható kapcsolaton alapuló hálózatot a járművek között. A kutatók a hibridkapcsolati lehetőségekre is nagy figyelmet fektettek, így az 5G és a wifi összekapcsolására, valamint annak lehetőségét is megteremtenék, hogy a kapcsolat minőségének változásával az autók közötti kommunikáció területe is változhasson.

A projekt jelenleg ott tart, hogy egységesíteni kell a különböző hálózatokat, ennek sarokkövei lehetnek a projektben résztvevő vállalatok.

Kiemelt Partnereink