Trend Autonóm kamionokat fog tesztelni a Nissan sunderlandi üzeme

Autonóm kamionokat fog tesztelni a Nissan sunderlandi üzeme

autopro.hu/V.M. | 2020.08.19 13:17

Autonóm kamionokat fog tesztelni a Nissan sunderlandi üzeme

Fotó: Nissan News

Állami támogatással fog 5G-kapcsolattal rendelkező autonóm kamionokat fejleszteni egy többek között vállalkozások és egyetemek alkotta brit konzorcium a Nissan Nagy-Britanniában található, sunderlandi összeszerelő üzeme számára.

Hirdetés

A 40 tonnás, átalakított önvezető teherjárművek a japán autógyártó egysége és beszállítói között fognak alkatrészeket szállítani. Az 5G CAL (5G Connected and Autonomous Logistics), vagyis az 5G-kapcsolatú és Autonóm Logisztika nevezetű tesztprogram keretében fel fogják mérni, hogy az 5G-s kapcsolattal rendelkező automatizált logisztikai folyamatokkal hogyan javítható az ipari ellátási láncok teljesítménye.

A konzorcium tagjai között található Sunderland Városi Tanácsa, a Newcastle-i Egyetem, a Coventry Egyetem, valamint az autonóm technológiai fejlesztéseket folytató StreetDrone is.

Az utóbbi vállalkozás széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik már. Fejlesztései között szerepelnek például alacsony sebességgel haladáshoz, külvárosi és ipari környezetben használathoz optimalizált önvezető szoftverek. Az 5G CAL projekt részeként a StreetDrone-nak olyan szoftveres és hardveres megoldásokat kell majd fejlesztenie, amelyek lehetővé teszik a biztonságos fékezést, a szűk helyen való manőverezést, egyúttal telematikai eszközök integrálását a távoli flottamenedzsment érdekében.

Előbb jelenhetnek meg az autonóm teherjárművek

Mike Potts, a cég vezérigazgatója úgy látja, hogy a logisztika az egyik első olyan terület lehet, ahol elterjedhet az autonóm járművek alkalmazása, míg autonóm autókkal csak sok év múlva fogunk gyakran találkozni – olvasható a Traffic Technology Today oldalán.

Az önvezető technológiákat fejlesztő amerikai Waymo teherszállítási menedzsere egy nem sokkal korábbi interjú alkalmával szintén hasonlóan nyilatkozott. Mint elmondta, nehéz a jövőbe látni, de lehet, hogy a szállítmányozás az autókat használó fuvarközvetítő vállalatoknál előbb fogja implementálni a technológiát, mivel annak használata ott kifizetődőbb.

Kiemelt Partnereink