Trend Átalakulóban az utángyártott alkatrészek piaca, itt az idő felkészülni!

Átalakulóban az utángyártott alkatrészek piaca, itt az idő felkészülni!

autopro.hu/P.B. | 2021.05.23 16:22

Átalakulóban az utángyártott alkatrészek piaca, itt az idő felkészülni!

Fotó: Pixabay

A járműipar átalakulása természetesen hatással lesz arra is, hogy milyen alkatrészekre vagy szervizelési munkálatokra lesz szükség. Az elektromos autók, az autonóm járművek vagy éppen a digitalizáció is jelentősen befolyásolni fogja az utángyártott alkatrészek piacát és a szervizek életét is.

A McKinsey tanulmánya szerint a járműipar átalakulásának négy trendje nagy és tartós hatással lesz az utángyártott alkatrészek piacára: átalakul a kereslet az egyes alkatrész-típusok iránt, megváltozik a piac eddigi szerkezete. Ez a négy fő trend az elektrifikáció, az autonóm járművek megjelenése, az autó- és fuvarmegosztás terjedése és a digitalizáció.

Az elektromos autók jellegüknél fogva más karbantartást és alkatrészeket igényelnek, mint a belső égésű motorral szerelt járművek. Egyes termékek iránt csökkenni, mások iránt nőni fog a kereslet. Az autonóm járművek miatt a testreszabhatóság lehetősége csökken, illetve a McKinsey szerint a kevesebb baleset miatt egész egyszerűen kevesebb javításra lesz szükség.

Az autó- és fuvarmegosztó szolgáltatások terjedésével egyre több flotta jelenik majd meg az utakon. Ezek jellemzően elektromos, később autonóm autókból álló flották lesznek, nagyrészt azonos technikai adottságú járművekkel. A digitalizáció pedig azért lehet érdekes, mert a hibák előzetes észlelésével számos olyan terület lesz, ahol kisebb javításokkal, időben elvégzett cserékkel lehet elkerülni komoly javításokat.

Csökkenni fog az utángyártott alkatrészek szerepe, de nem holnap

A fenti tendenciák hosszú távon oda vezetnek, hogy kisebb szükség lesz a szervizekre és főleg az utángyártott alkatrészekre. Ugyanakkor még nem kell más munka után néznie a piacon aktív szakembereknek: a McKinsey szerint 2030-ig még akkor is növekedés várható ezen a piacon, ha a járműipari átalakulás felgyorsul a következő években.

A jelenlegi trendek alapján akár még bő másfél évtizedig is tarthat a piac növekedése, de előbb-utóbb csökkenés következik a technológiai fejlődés és az alternatív hajtások terjedésével.

Nem tűnik el, csak megváltozik a kereslet

A szervizeknek, alkatrész-kereskedőknek tehát bőven van ideje felkészülni az átállásra. Érdemes is ezt megtenniük, hiszen átalakuló, ugyan csökkenő, de nem megszűnő kereslettel kell számolni hosszútávon is a piacon. Mit tehetnek a piaci szereplők?

A McKinsey szerint először is fontos holisztikus szemlélettel értékelni a szervezet teljesítményét és felépítését. Nagyon fontos a stratégia kidolgozása a következő évekre, a digitalizálás és a fenntartható működés szempontjából kell átértékelni a cég működését.

Kiemelt Partnereink