Trend Arcfelismerő kijelzőt mutatott be a Continental

Arcfelismerő kijelzőt mutatott be a Continental

autopro.hu/V.M. | 2024.01.13 12:22

Arcfelismerő kijelzőt mutatott be a Continental

Fotó: Continental

A Continental a CES elektronikai vásáron mutatta be „Arcfelismerő kijelzőjét”. A kétszintű azonosítással működő rendszer a B-oszlop külsejére, illetve a műszerfali kijelző mögé épített kamerákat használ a járművet kinyitni és vezetni jogosultak felismerésére.

A Continental mérnökei nagy figyelmet fordítottak arra, hogy az arcfelismerő rendszer kameráit az esztétikusság jegyében elrejtsék a szem elől. Belül a kamerát a műszerfali kijelző mögé helyezték, méghozzá keretnélküli kialakítással, ami gyakorlatilag láthatatlanná teszi az eszközt. A sofőr ülésében helyet foglaló személy azonosítása még bekapcsolt kijelző mellett is megoldott, ugyanis az OLED kijelzőt speciálisan ennek megfelelően konfigurálták.

A Continental szerint az arcfelismerő rendszer más funkciókkal is rendelkezik a tolvajlás megakadályozása mellett. Például lehetővé teszi a biometrikus azonosításon alapuló fizetést, de a vezető éberségét is monitorozni lehet.

Az arcfelismerő rendszer másik lépcsőjét egy B-oszlop külsejébe integrált kamera alkotja. Ez lehetővé teszi a vezető ajtajának kinyitását bármilyen más eszköz nélkül, csupán az arc azonosítását használva.

Fotó: Continental

Az MI fenyegetésére is gondoltak

A Continental rendszere elméletben lehetővé teszi, hogy a tolvajok ne jussanak be az autóba rongálás nélkül, illetve, hogy ne indíthassák azt be, azonban adódik a kérdés, hogy vajon kijátszható-e az arcfelismerés. A Continental szerint ettől nem kell majd tartania a tulajdonosoknak, ugyanis a trinamiX technológiájával működő arcfelismerést a megtévesztésre irányuló kísérletek tudatában fejlesztették.

A Basf vegyipari óriás leányvállalatának mérnökei olyan szoftvert alkottak, ami képes a valódi bőrt megkülönböztetni például a magasan realisztikus maszkoktól vagy mesterséges intelligencia által generált képektől.

Nem csak a kamera lehet láthatatlan

A Continental egy B-oszlop külsejébe integrált kijelzőt is bemutatott, ami lehetővé teszi a felhasználónak, hogy kapcsolatba lépjen a járművel, kinyissa az ajtajait, vagy megtekintse az akkumulátor töltöttségi szintjét.

Ahogy a belső arcfelismerő kameránál, a mérnökök itt is az esztétikusságra törekedtek, és a kameránál is alkalmazott „In2Visible” technológiát használva olyan kialakítást valósítottak meg, ahol a kijelző teljesen láthatatlan, mikor éppen nincs aktiválva.

Magyarországon a Continental technológiai vállalat a jövőbeli autóipari trendekhez igazodó mesterséges intelligencia fejlesztő központtal, egy járműdinamikai fejlesztőközponttal és tesztpályával, hat gyárral, illetve egy regionális gumiabroncs kereskedelmi központtal van jelen. Hazánkban a vállalat mintegy 8 ezer munkatársat foglalkoztat. A Continental folyamatosan és nagy mértékben járul hozzá a közlekedés biztonságának javításához és a globális klímavédelemhez. Mindezt teszi fékrendszerek, hajtómű- és futómű-komponensek és infotainment megoldások biztosításával, valamint a járműelektronika, műszaki elasztomer-termékek fejlesztésével, ipari szállítási megoldások gyártásával és gumiabroncsok értékesítésével. Magyarországon a Continental Csoport mindhárom üzleti szektorával jelen van. Az autóipari és a gumiabroncs szektorokhoz tartozó, valamint az ipari megoldásokat szállító ContiTech vállalatok tevékenységet folytatnak Budapesten, Budaörsön, Makón, Nyíregyházán, Szegeden, Vácon és Veszprémben.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink