Trend Anyagmintákat és kőzeteket tesztelnek a NASA kutatói

Anyagmintákat és kőzeteket tesztelnek a NASA kutatói

autopro.hu/H.J. | 2020.08.23 04:23

Anyagmintákat és kőzeteket tesztelnek a NASA kutatói

Fotó: NASA Images

A július végén a Marsra indított expedíció keretein belül mintát vesznek a Mars kőzeteiből, valamint felmérik, hogy a kutatók által felküldött anyagminták mennyire ellenállók a nyomás és sugárzás ellen. Amennyiben sikeresen vizsgáznak az anyagok, a jövőben felhasználhatják azokat az űrruhák készítéséhez.

Hirdetés

A NASA mérnökei a néhány nappal ezelőtt elindított, Perseverance névre keresztelt űrkutató robot segítségével különböző anyagokat tesztelnek, melyeket a későbbi Holdra és Marsra irányuló kiküldetésekkor az űrruhákban is fel lehet használni.

Az öt különböző anyagot a Mars-járó felületére rögzítették – így azok ki lesznek téve az alacsony nyomásnak és a Mars sugárzásának. A kutatók célja felmérni, hogy az anyagok mennyire alkalmasak a későbbiekben az űrruhákban való felhasználásra.

Néhány szó a kísérleti anyagokról

Az űrruha külső, úgynevezett Ortho-Fabric rétegét a tűzálló nomex; a vízálló, de lélegző gore-tex; valamint az extra erős kevlar anyagokból készítik. A vectran ellenáll az éles felületeknek, hogy a ruhát ne vághassa meg semmi. A polikarbonátot pedig az átlátszó sisakvédőn használják az UV-fény csökkentésére.

Az űrhajósok számára kihívást jelent a ruha felületén lerakódó por. A NASA most azon dolgozik, hogy a ruha váll, csukló, csípő, comb és boka részein speciális tömések beépítésével megakadályozzák a por bejutását a ruhákba. Emellett különleges bevonatokkal is kísérleteznek a mérnökök – az űrbe küldött két teflonminta segít felmérni az elemek „portaszító” hatását.

Laboratóriumi és valós mérések összevetése

A felküldött mintákat meghatározott időközönként ellenőrzik a SHERLOC-nak keresztelt eszköz segítségével. A Perseverance robotkarjának végén elhelyezkedő műszer spektrométereket, valamint egy lézert és egy kamerát használ az ásványok, szerves molekulák és az élet lehetséges jeleinek megvizsgálására.

A küldetés előtt a NASA laborjaiban a kutatók már tesztelték az anyagokat a várható sugárzásnak kitéve. Az expedíciót követően pedig a laboratóriumi tesztek eredményeit összehasonlítják majd a Marson összegyűjtött adatokkal, így pontos képet kaphatnak arról, hogy az elemek milyen mértékben és mennyi idő alatt bomlanak le.

A NASA tervei szerint a misszióban még két további űrjáró követheti a Perseverance-t 2026-ig, melyek a nemrég felküldött robot által összegyűjtött mintákat vehetik át. A mérnökök szerint ugyanis könnyebb több űrjárót felküldeni ahelyett, hogy kizárólag egy robot végezné el a feladatokat. A tervek szerint így 2031-ben térhetnek vissza a minták a Földre – olvasható a Machine Design oldalon.

Kiemelt Partnereink