Trend A számítógépre bízza új autói vezetését a BMW

A számítógépre bízza új autói vezetését a BMW

autopro.hu/V.M. | 2022.07.22 15:20

A számítógépre bízza új autói vezetését a BMW

Fotó: BMW Group PressClub Global

Két startup közreműködésével a BMW egy olyan pilot projektet indít dingolfingi gyárában, aminek keretében az elkészült autók a létesítmény területén önállóan, vezető nélkül közlekedhetnek majd.

Az Gyáron Belüli Önvezetés nevet viselő projekttől azt várják, hogy az új autók logisztikai folyamatait hatékonyabbá teszi majd a gyárakban és a logisztikai központokban.

A koreai Seoul Robotics-szal, illetve a svájci Embotech-kel együttműködésben megvalósuló projekt júliusban indul Dingolfingben, ahol az új megoldást először a BMW 7 és i7 modelleken fogják kipróbálni.

Kézen fogva vezetik el az autókat

Sascha Andree, a BMW projektmenedzsere elmondta, hogy az üzemen belüli önvezetés sokban különbözik a közútitól. „Nem járműben lévő szenzorokon alapul. Valójában az autó többé kevésbé vak, és a manőverezéséhez szükséges szenzorok az üzemben, az útvonal mentén vannak elhelyezve” – fejtette ki.

A projekt egyrészt a járműveket és akadályokat lokalizáló lidar szenzorhálózatra, másrészt egy járműveket távolból vezérló szoftverre épül. Ezeket használva az elkészült autókat a gyárból az üzem parkolójába vezetik majd elszállításra. Az érzékelőket a Seoul Robotics, míg az útvonalat valós időben tervező járművezérlő szoftvert az Embotech szállítja a projekthez.

A pilot projekt több hónapig fog futni, majd a tesztelt megoldást további Dingolfingben készülő modelleken, később pedig más üzemekben is alkalmazni fogják.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink