Trend A gyalogosok és a biciklisek biztonságát növeli a VW

A gyalogosok és a biciklisek biztonságát növeli a VW

autopro.hu/Sz.K. | 2023.12.14 04:17

A gyalogosok és a biciklisek biztonságát növeli a VW

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen kilépésre figyelmeztető rendszerének legújabb generációja megelőz számos veszélyes helyzetet. Az asszisztens rendszer kiszálláskor figyelmezteti a vezetőt és az utasokat a parkoló Volkswagenhez hátulról közeledőkre.

Hirdetés

A rendszer felismeri például a kerékpárosokat, akik gyakran a legkiszolgáltatottabb úthasználók közé tartoznak. Az asszisztens emellett a vezető- és az első utasajtó mellett a hátsó ajtók környezetét is védi. Az új ID.7, az új Passat és az új Tiguan alapfelszereltségként rendelkezik ezzel az asszisztensrendszerrel, míg az új Golfban, az ID.4-ben és az ID.5-ben opcionálisan elérhető.

Az új ID.7 a rendszer legmagasabb specifikációjával van felszerelve. A figyelmeztető rendszer két hátsó radarérzékelőn keresztül (balra és jobbra a lökhárítóban) szkenneli a Volkswagen mögötti területet, és még a kilincs működtetése előtt tájékoztatja az utasokat a veszélyről: ha valaki közeledik, első figyelmeztető szintként automatikusan kigyullad egy LED-lámpa a külső tükörben.

Ha mégis megnyomják az egyik ajtónyitó gombot, az ajtó rövid időre nem nyílik ki. Ha az ajtó kinyílik, figyelmeztető hangjelzés hallatszik. Az asszisztens rendszer továbbá a Volkswagen leparkolása és leállása után még három percig aktív marad.

Modellenként eltérő a működés

Az új Passatban és az új Tiguanban a technológia az ID.7-hez hasonlóan működik - a rendszer a megfelelő külső tükörben lévő LED-fényt használja arra, hogy a járműben ülőket tájékoztassa, ha egy közlekedő közeledik hátulról, még az ajtókilincs működtetése előtt. Ha mégis megmozdul egy kilincs, az ajtóban lévő hangszórón keresztül megszólal az akusztikus figyelmeztetés. Mivel mindkét modell mechanikus ajtózárral van felszerelve, az ID.7 kiegészítő ajtónyitási késleltetési funkciója nem áll rendelkezésre.

A rendszer opcionálisan elérhető az ID.4 és az ID.5 modellekben, ezekben az autókban majdnem ugyanúgy működik, mint az ID.7 esetében. Az egyetlen kivétel: ebben az esetben a külső tükörben lévő LED-lámpa csak veszély esetén kapcsol be, ha az utasok valamelyik kilincset működtetik. A többi figyelmeztető szint - a hangjelzés az adott ajtóban és az elektronikus nyitáskésleltetés - megegyezik az ID.7-es típuséval.

Az első kiszállásra figyelmeztető rendszerrel ellátott Volkswagen a jelenlegi Golf volt. Itt a rendszer az ID.4 és ID.5 változatokhoz hasonlóan működik. A Passat és a Tiguan MQB típusokhoz hasonlóan a Golf is mechanikus ajtózárral van felszerelve, így a kiegészítő ajtónyitási késleltetés funkció nem áll rendelkezésre – írja a Green Car Congress.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink