Trend Lítium: a németek már Bolíviában szaglásznak

Lítium: a németek már Bolíviában szaglásznak

autopro.hu/B.B. | 2017.08.17 06:31

Lítium: a németek már Bolíviában szaglásznak

Az akkumulátorok fő alkatrészének számító anyagban bővelkedő ország hamarosan négy kísérleti projektet is indít, egyikhez Türingia tartományból érkezik a know-how.

Hirdetés

Bolíviában található a világ legnagyobb lítiumkészlete, ennek megfelelően az ország autóipari nagyhatalomnak szánja magát az elektromobilitás felívelésének köszönhetően. A vitorlabontásról korábban itt számoltunk be, azóta pedig már meg is alakult a nemzeti lítiumprogram.

Ennek keretében első fázisban négy bányászati célú kísérleti projektet is indítanak, írja az Automobilwoche. A húszmillió amerikai dollár értékű tesztprogrammal a későbbi nyolcszázmilliós programot alapoznák meg, a cél, hogy Uyuni környékén egy évente harmincezer tonna lítiumkarbonátot feldolgozni képes létesítményt húzzanak fel.

A most induló projektben külföldi vállalatok is szerepet kapnak, a németországi K-Utec például jelentős szaktudással járul hozzá az építkezéshez.

A fehér aranynak is nevezett lítiumot a szórakoztatóelektronika és az autóipar akkumulátorain kívül többek között az orvostudomány is felhasználja, ennek megfelelően a nyersanyag ára az utóbbi időben megkétszereződött. Bár Bolívia nagyjából kilencmillió tonnás készlettel bír, eddig nem szerepelt a jelentős lítiumtermelők között. A lemaradás behozásához óriási szüksége lesz külföldi partnerekre, így a K-Utec példája ragadós lehet.

Kiemelt Partnereink