Trend Használt sütőolajjal közlekedhetnek a közeljövőben a repülőgépek

Használt sütőolajjal közlekedhetnek a közeljövőben a repülőgépek

autopro.hu/Sz.K. | 2018.06.24 06:00

Használt sütőolajjal közlekedhetnek a közeljövőben a repülőgépek

Egy új projektben mutatkozik be a fenntartható repülőgép-üzemanyagok ipari előállítása és felhasználása: az akár használt sütőolajból előállított üzemanyagok megfelelnek majd az Európai Unió szabályozásának is. A keresletet a kereskedelmi légitársaságok hagyományos utasszállító gépeinél biztosíthatják.

Hirdetés

Környezetbarátabbak lehetnek a repülőgépekhez használt üzemanyagok is: az olaszországi Firenzei Egyetem megújuló energiaforrások kutatásával és bemutatásával foglalkozó konzorciuma (RE-CORD) lesz a BIO4A névre keresztelt négyéves projekt felelőse, partnerségben a Total, a SkyNRG, a CENER, a CCE, az EC-JRC és az ETA-Florence Renewable Energies kutatóival.

Az EU 2011-ben kezdte a fenntartható repülőgép-üzemanyagfejlesztést támogatni, mellyel célja, hogy a kontinensen 2020-ra évente két megatonna repülőgép-bioüzemanyagot használjanak fel. A kutatás keretében a Total legalább ötezer tonna hidrogénezett észterekből és zsírsavakból fenntartható üzemanyagot akar gyártani, ha majd megnyitja gyárait.

A projekt során több nyersanyagforrás felkutatásával is foglalkoznak, például egy aszálytűrő, nem élelmiszeripari felhasználásra termesztett gabonával is, ami bioüzemanyag gyártására hasznosítható.

– A légi közlekedés az egyik kiemelten fontos terület a széndioxid-mentesítés szempontjából, ennek megfelelően prioritást jelent az Európai Unió számára, hangsúlyozta David Chiaramonti professzor, a RE-CORD projekt koordinátora. – A BIO4A jelentős lépés a tiszta légi közlekedés felé Európában, hiszen segíthet a fenntartható repülőgép-üzemanyagok tömegtermelésének megindításában, ráadásul segít az EU mediterrán, száraz területeinek mezőgazdasági kihasználásában is, azzal, hogy új ajtót nyit a fenntartható biomassza előállításának az EU-ban.

Kiemelt Partnereink