Trend Fehér Zoltán: a fiatalok már számolnak a 3D nyomtatással

Fehér Zoltán: a fiatalok már számolnak a 3D nyomtatással

autopro.hu/P.M. | 2017.11.28 12:30

Fehér Zoltán: a fiatalok már számolnak a 3D nyomtatással

Minden olyan iparág, ahol termékfejlesztés, gyártás vagy éppen kis szériás gyártás történik, hasznát veheti a 3D nyomtatásnak. A rétegről rétegre való építkezést elsőként hozta be Magyarországra a Varinex 1998-ban. Videós riportunkban Fehér Zoltán, a Varinex Zrt. 3D nyomtatás üzletágigazgatója osztja meg gondolatait.

A 3D nyomtatás azért előnyös, mert lerövidíti a tervezőasztaltól a forgalomba helyezésig tartó időt: a hagyományos eljárásokhoz képest akár 80%-kal képes csökkenteni a tervtől a kész modellig eltelt időt. A prototípusok előállítási költsége esetén hasonló megtakarítás érhető el. További előny, hogy még a gyártás előtt kiküszöbölhető a tervezett alkatrész vagy termék esetleges hibája, így a költséges szerszám átalakítása, esetleg egy már elkészült szerszám idő előtti kiselejtezése elkerülhető.

Technológiától függően különféle hőre lágyuló műanyagokkal, fröccsöntésben használt alapanyagokkal, hőre keményedő akril bázisú műgyantákkal vagy akár fémporok rétegről rétegre történő lézeres összeolvasztásával is készülnek modellek.

Geometriai korlát nincs, képes a technológia úgynevezett bennszülött alkatrészek gyártására is. Az egyes technológiák eltérő minimális falvastagságot igényelnek, ez általában 0,6-0,8 mm-től indul.

A vállalat idén is részt vett a szakportálunk által szervezett Techtogether Automotive Hungary mérnökhallgatói csapatversenyen, ahol a vállalat is készült feladatokkal a versenyző hallgatóknak. A végső elbírálás során úgy találták, az Óbudai Egyetemen tevékenykedő OECO team volt a legjobb, számukra 50 ezer forint értékű 3D nyomtatást ajánlottak fel.

A rendezvényen készült az alábbi videós interjú.

(A nyitóképen szemből a Varinex Zrt. munkatársai láthatóak: Makai Eszter, Markó Melinda és Zsíros József.)

Kiemelt Partnereink