Trend Ez nem kabrió, hanem a Volvo új vontatója

Ez nem kabrió, hanem a Volvo új vontatója

autopro.hu/H.J. | 2018.10.09 06:02

Ez nem kabrió, hanem a Volvo új vontatója

A Volvo Trucks bemutatta legújabb fejlesztését, amely mérföldkő lehet a közúti áruszállítás jövőjében: a Vera névre keresztelt autonóm és elektromos meghajtású vontató rövidebb ingajáratokra tökéletes lehet.

Kimondottan rövidebb távokra, azon belül pedig nagy mennyiségű áru szállítására fejlesztette ki a Volvo új, szinte kapszulára hasonlító haszongépét. Az ilyen rutinfeladatokat a Vera nevű fejlesztés önvezető üzemmódban végzi el, így a munka egyik legfőbb ismertetőjele a pontosság. A járművet elsősorban a logisztikai központok közötti fuvarozásra tervezték, így meghajtása teljesen elektromos, azaz sem az emissziótól, sem a zajszennyezéstől nem kell tartani. A hajtáslánc és akkumulátor-csomag azonos a Volvo Trucks elektromos tehergépjárművekbe szerelt szerkezetekkel.

A Vera felhőalapú szolgáltatáshoz kapcsolódik, melyen keresztül vezérlőközponttól kapja az utasításokat. Önműködő rendszere képes centiméteres pontossággal meghatározni a jármű tartózkodási helyét, ezen kívül részletesen elemzi a közlekedés többi résztvevőjének viselkedését, amikre rendkívül pontosan reagál.

A vezérlőközpont folyamatosan figyeli a szállítási folyamatot, közben pedig folyamatosan tájékozódik a pontos helyről, az akkumulátor töltöttségi állapotáról, a terhelésről és az egyes járművek karbantartási igényeiről is. A sebességet és útirányt a rendszer igyekszik minél pontosabban meghatározni, hogy ne kelljen számolni várakozási idővel.

Kiemelt Partnereink