Trend Az Opel nem kiveszi a kormányt a kézből, hanem oda sem adja

Az Opel nem kiveszi a kormányt a kézből, hanem oda sem adja

Gégény István | 2016.09.12 12:30

Az Opel nem kiveszi a kormányt a kézből, hanem oda sem adja

Jövőautóból nincs hiány – az autógyártók sorra állnak elő a józan tervezés és az álmodozás között egyensúlyozó koncepcióikkal. Ezúttal a német márka prezentált egy fekvő H betűt.

Hirdetés

Ez az Opel H nem azonos az Astra H modellel, sőt! A nem túl szerencsés névazonosság ellenére az elnevezés érthető, hiszen a négykerekű közlekedési eszköz alakja kétségkívül olyasmit formáz felülnézetből, amit akár a nevezett betűnek is elfogadhatunk.

A Pforzheim Egyetem Opellel közös projektje keretében elkészült koncepció lényege, hogy az autókkal közlekedők között nincs klasszikus sofőr: mind utasok. Akik közülük nem urbánus viszonylatban kívánnak egyik pontból a másikba eljutni, autonóm elektromos járművet érdemelnek. Olyat, amiben pihentető az utazás, ahol a vezetési élményt felváltja az „álomautózás”. Utóbbi célt óriási üvegfelületek hivatottak szolgálni, ráadásul a H formának köszönhetően a négy utas közül kettő menetiránynak háttal ül. A szimmetrikusan kialakított tanulmánynak ugyan van eleje, meg hátulja, de tolatáskor az a páros megy előre, amelyik eddig hátrafelé utazott.

A lapos kialakítású rendszer nem igazán tűnik családbarátnak, ami a feltételezett gyerekülések kompatibilitását illeti, az oldalirányú kilátás minimálisra redukálásából is akadhatnak még gondok, de a tervezők szándéka érthető: hagyjuk a vezetést másra, lazuljunk, a többit megoldja a technika helyettünk.

Kiemelt Partnereink