Gyártók A Honda előre szól, ha baleset közeleg

A Honda előre szól, ha baleset közeleg

autopro.hu | 2015.01.12 12:15

A Honda előre szól, ha baleset közeleg

Tovább lépett a japán gyártó a vezetési segédek hatékonysági lépcsőfokán: már nem reagálnak a vészhelyzetre, hanem "megérzik" azt, így segítik a sofőrt a biztonságos vezetésben.

Hirdetés

A Honda bemutatta Adaptive Cruise Control (i-ACC) elnevezésű vezetéstámogató rendszerét, amely képes előre megjósolni, ha baleseti szituáció kezd kialakulni.

Az "előre" nagyjából öt másodpercet jelent a feltételezett ütközés, a mások által elénk való "bevágás" bekövetkezte előtt, a "jóslás" pedig sokkal inkább analízis, ami a japán gyártó birtokában lévő, európai vezetési szokásokat tartalmazó adatbázisra épít. Itt utalnánk vissza a Ford konszern vezetőjének, Mark Fieldsnek a CES-en tartott előadására - amint utalt rá, ők is lelkesen gyűjtögetik a hasonló adatokat egy ideje.

Az új CR-V jósolni is tud majd, de még csak Európában

Nem véletlen, hogy az i-ACC az európai piacon fog debütálni, az új CR-V modellben. A rendszer képes rá, hogy satufékezés nélkül, kisebb veszélyhezet esetén csak diszkrét lassítással kezdje elkerülni a bajt, s erről a sofőrnek is visszajelzést küld (hogy a vezető tisztában legyen vele, miért csökkent a tempó).

A fejlesztés előnye, hogy képes felismerni, az út melyik oldalán haladunk huzamosabban, vagyis felkészítették a brit viszonyokra is a vezérlést.

A prediktív biztonsági koncepción alapuló i-ACC rendszert Japánban és Európában végzett kutatások mentén állították össze, s minden előnye mellett egyelőre - érthető okokból - csupán Európában képes hatékonyan működni.

Kiemelt Partnereink