Trend 21 millió autonóm jármű lesz az utakon alig 20 év múlva

21 millió autonóm jármű lesz az utakon alig 20 év múlva

autopro.hu/B.B. | 2016.06.09 06:08

21 millió autonóm jármű lesz az utakon alig 20 év múlva

Egy friss tanulmány szerint 2035-re húszmilliónál is több személykocsiban lesz elérhető a robotpilóta üzemmód.

Miközben az utóbbi időben úgy tűnt, a jogi akadályok csak nagyon lassan hárulnak el az autonóm járművek elől, lassan, de biztosan közeleg a robotpilóták kora: az IHS Automotive előrejelzése alapján, melyet az autonews.com foglalt össze, 2035-re már 21 millió részben, vagy egészben önálló járművet fognak értékesíteni a gyártók.

A tanulmány szerint a technológia alkalmazásában Kína és az USA lesz az éllovas: Kínában 19 év múlva 5,7 millió, Amerikában 4,5 millió, többé-kevésbé önjáró autó futhat az utakon, míg Nyugat-Európában 3 millió, Kelet-Európában 1,2 millió autonóm jármű állhat szolgálatban. Japánban a 2020-as olimpia gyorsíthatja fel az önvezető autók elterjedését, a szigetországban és Dél-Koreában a vizsgált időpontban összesen 1,2 millió sofőr nélküli autó lehet majd forgalomban.

Ami a jövő autóinak globális értékesítését illeti, 2025 és 2035 között 43 százalékos lehet a robotpilóta funkcióval felszerelve eladott autók éves növekedési üteme, 35 évvel az ezredforduló után évente 600 ezer ilyen kocsi találhat gazdára. Az értékesített példányszám növekedésével az árak csökkenő trendet követhetnek majd, köszönhetően annak, hogy egy-egy kocsi árának egyre kisebb részét adják majd az önvezetést lehetővé tévő rendszer költségei.

A növekedés gyorsításában jelentős szerepe lehet a kormányoknak és a nagyobb városoknak, ugyanakkor a technológia tömeges elterjedésével járó kihívásokat óvatosan kell kezelni: a folyamatos fejlesztéseket óriási mennyiségű tesztnek és vizsgálatnak kell követnie.

Kiemelt Partnereink