Techtogether Űrprojekten dolgoznak a BME szakemberei

Űrprojekten dolgoznak a BME szakemberei

autopro.hu/P.M. | 2017.08.18 13:44

Űrprojekten dolgoznak a BME szakemberei

Az Európai Űrügynökség 65 ezer euró vissza nem térítendő támogatása a hétköznapi életben is hasznos űrtechnológiai fejlesztéseket segíti.

Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) technológia transzfer hálózata egész Európában azon dolgozik, hogy az űrtechnológia fejlesztéseit más, nem űripari területeken, így a mindennapi életben is felhasználjuk. Az ESA magyarországi Technológiai Transzfer Irodájának feladata az űrtechnológiák megismertetése és azok hasznosításának elősegítése a gazdaság, az ipar vagy a hétköznapi élet bármely területén - írja a bme.hu.

Olyan projektek jelentkezését várták, amelyek űripari megoldást vesznek át és alakítanak a hétköznapokban is alkalmazható szolgáltatássá vagy termékké. Az egyik nyertes projekt egy „Mobil 5G hullámterjedési mérőberendezés”, amelyet a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszéken fejlesztenek ki jelenlegi és korábbi kutatásokra alapozva. A jövőbeli 5G mobil kommunikációs technológia kiváló minőségű szolgáltatást nyújt majd, amely nagyobb átviteli sebességet biztosít elsősorban a sávszélesség és a használt frekvencia növelésével, amely korszerű és innovatív technológiákat igényel. A demonstrátor program végső eredménye egy hordozható beltéri 5G tesztberendezés, amely kulcsműszere lehet a hullámterjedési méréseket végző mérnököknek. Mivel az 5G technikát a közeljövőben várhatóan bevezetik, egy ilyen berendezésnek széleskörű alkalmazása lehet, így az űrcélokra kifejlesztett eszközt sikeresen alkalmazhatják a földi környezetben is.

A másik nyertes projekt a Superb rövidítésű, „Satellite image process UPon rEquest from Reports on Border security“ lett, amelyet a Montana Tudásmenedzsment Kft. fejleszt ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Határrendészeti Tanszékének és a Magyar Rendőrség Tudományos Tanácsának támogatásával.

A koncepció szerint a rendszer multimédiás adatokat, szöveges, hangi és képi információkat gyűjt össze múltbeli eseményekről, amelyeket mesterséges intelligencia segítségével vet egybe a belső (rendőrségi) forrásokkal, valamint a médiában megjelent hírekkel és nyilvános tartalmakkal. Az eredmények alapján megkísérli meghatározni az események földrajzi helyét, egyúttal űrfelvételekkel veti egybe össze az események helyszínét, és ezeket együtt analizálja a megfigyelési adatokkal.

Kiemelt Partnereink