Techtogether Új labor segíti projektjeiben a Szombathelyi Gépészt

Új labor segíti projektjeiben a Szombathelyi Gépészt

Végh Martin | 2022.09.11 16:23

Új labor segíti projektjeiben a Szombathelyi Gépészt

Fotó: Szombathelyi Gépész – StudentTechLab

Idén elkészült a Szombathelyi Gépész – StudentTechLab új laboratóriuma, ami új lehetőségeket kínál tagjainak az olyan projektek, mint például a 3D-nyomtatott alkatrészek felhasználásával készülő robotkar sikeres befejezéséhez. Többek között az új laborról kérdeztük az ELTE Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézethez tartozó mérnökhallgatói csapat vezetőjét, Horváth Kristóf Tibort.

Hirdetés

- Márciusban a Szombathelyi Gépész tagjai még az új laboratóriumuk befejezésén dolgoztak. Megtarthattátok azóta a várva várt avatóünnepséget?

- Bár avatóünnepséget nem tartottunk, a laborunk már készen áll a hallgatók támogatására! Továbbá még a tavaszi Techtogether verseny után egy hallgatói termet is kaptunk, amit, ha ott éppen nem zajlik oktatás, használhatunk megbeszélésekre és oktatásra. Az eszközparkunk is szépen gyarapodik, és az eltelt évben a TDK Hungary Components Kft.-től is kaptunk egy nagyvolumenű támogatást. Természetesen a laborunkat a továbbiakban is fejlesztjük és optimalizáljuk, folyamatosan alakítva azt az éppen aktuális hallgatói igényekhez.

- Már jó ideje foglalkoztatja a csapatot egy robotkar építésének ötlete, és tavasz elejére a mechanikai tervezés már végéhez érni látszott. Hogy álltok jelenleg ezzel a projekttel?

- Miután a mechanikai tervek és szilárdságtani számítások befejeződtek, elkezdhettük a tényleges munkát. A robot jelenleg kettő darab szakdolgozatnak is része, így ez már nem csak egy sima projekt. A robot bővelkedik 3D-nyomtatott alkatrészekben, ezekben a pillanatokban is ezeket a darabokat gyártjuk. Ezenkívül a szükséges motorok, szíjak és elektronikai eszközök beszerzése van napirenden.

A készülőben lévő robotkar

A készülőben lévő robotkar | Fotó: Szombathelyi Gépész – StudentTechLab

- Az előző interjúnk alkalmával szó esett arról, hogy saját weboldalt fog kapni a csapat. Ezen a fronton milyen előrelépés történt azóta?

- Jelenleg a csapatnak van külön weboldala, amelyen megtekinthetőek eszközeink nagy része. Ezen felül egy időpontfoglaló rendszert is készítettünk rá, ennek a bevezetése továbbra is folyamatban van. A későbbiekben az oldalunk még nagy fejlődésen fog keresztülmenni, ugyanis jelenleg egy programfejlesztő informatikus hallgató is dolgozik rajta vizsgamunkájának keretében.

- Gyanítom már gondolkodtatok más projekteken is, amiket a robotkar építésével párhuzamosan vagy azután folytathatnátok. Meg tudsz osztani néhány részletet ezekről az elképzelésekről?

- Jelenleg a legnagyobb projektünk a robotkar kivitelezése. Természetesen a laborban mindig vannak új, kisebb projektek, amelyet érdemes megvalósítani, és ahogy gyarapszik a csapatlétszám, úgy az ötletek száma is nő. Egy szóba jövő projekt, amellyel nem mellesleg a környezetet is kímélhetjük, egy saját műanyagalkatrész-daráló, illetve ehhez kapcsolódóan egy filament extrudáló berendezés tervezése, hogy házon belül megoldjuk a hulladékanyag, valamint a felesleges alkatrészek újrahasznosítását.

- Mikor terveztek legközelebb tagfelvételt tartani, és milyen szakon tanuló hallgatókat fogtok előreláthatóan célozni?

- A következő tagfelvételt a most kezdődő őszi szorgalmi időszak első heteiben szeretnénk tartani, hogy a jelentkező gólyák is tudjanak jönni az őszi Techtogether 2022 versenyre, azáltal ők is megtapasztalhassák, milyen az, amikor egy valós problémára kell megoldást találni. Elsődlegesen gépészmérnök hallgatók jelentkezésére számítunk, de továbbra is várjuk az érdeklődőket más szakterületekről, ezzel is szélesítve a csapat látószögét.

- Hogyan látjátok, miért éri meg rendszeres résztvevőjének lenni a Techtogether megmérettetéseknek?

- Ez a verseny kimozdítja a hallgatókat az egyetemi mindennapokból, és egy olyan teret ad nekik, ahol az elméleti tudást a gyakorlatban is hasznosíthatják. Tapasztalataink szerint minden tagunk rengeteget tanul egy ilyen rendezvényből, és képet kapnak az egyetemi tanulmányokon túli területekről is, ami pedig jó hasznukra válik a későbbi munkahelyükön. Ezenkívül nem elhanyagolható a kapcsolati tőke sem, melyet a csapattagok ilyen körülmények között szerezhetnek. A versenyen mindig törekszünk a legjobb eredmény elérésére, és amikor ez sikerül, az összes csapattag plusz motivációt kap céljai eléréséhez.

Az autopro.hu által október 18-19. között szervezett Techtogether 2022 egy, a járműipar technológiai változásait és azok emberi vonzatát körbejáró konferenciát, egy ipari szakkiállítást, és egy, már évek óta rendszeresen megtartott mérnökhallgatói versenyt foglal magába. A rendezvényen már biztosan találkozhat az alábbi cégekkel.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink