Techtogether Tizedik éve szolgálja a mérnökhallgatókat a Techtogether

Tizedik éve szolgálja a mérnökhallgatókat a Techtogether

Pörge Béla | 2023.05.09 07:17

Tizedik éve szolgálja a mérnökhallgatókat a Techtogether

Fotó: Lugosi Péter

Az idén május 16-17. között megrendezésre kerülő Techtogether Automotive Hungary már a tizedik lesz az autopro.hu által szervezett mérnökhallgatói verseny történelmében. Tizedik éve szolgálja a mérnökhallgatók fejlődését, tudásának csiszolását és elhelyezkedését a rendezvény.

2014. november 5-én indult útjára a Techtogether mérnökhallgatói verseny. A kezdetek óta számos változáson és fejlődésen ment keresztül az autopro.hu szervezésében megrendezésre kerülő esemény, de van valami, ami a rendezvény indítása óta fogva megállja a helyét: a szakma jövőbeni reménységei találkoznak egymással és a hazánkban tevékenykedő iparvállalatok képviselőivel. 2023. május 16-17. között tizedik alkalommal mérhetik össze tudásukat a műszaki területről érkező egyetemi csapatok.

A Techtogether neve mára összefonódott a Hungexpo Automotive Hungary elnevezésű szakkiállításával, hiszen hagyományosan ezen a rendezvényen kap helyet a verseny. A rendezvény szakmai támogatói között mára állandó partnerekké váltak a Gépipari Tudományos Egyesület és a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE). Rajtuk kívül számos további vállalat segítette a versenyt támogatóként, feladatadóként vagy a díjazásban való részvétellel. Az évek során összesen 50 cég és szervezet vett részt a Techtogether Automotive Hungary-n, közülük kiemelendő a Schaeffler Savaria Kft. (korábbi nevén LUK Savaria Kft.) és a Tequa International Kft., mely vállalatok minden évben adtak feladatot a Techtogether résztvevőinek. Rajtuk kívül a legtöbb alkalommal, mindössze egy-két év kihagyással jelen volt a versenyen a BPW-Hungária Kft., az S&T Consulting Hungary Kft. és a Hepenix Kft. is.

Tíz év, tizenegy egyetem

A versenyek főszereplői ki mások lennének, mint a csapatok és az őket delegáló felsőoktatási intézmények. Tíz év alatt 11 egyetemről érkeztek versenyzők a Techtogether Automotive Hungary megmérettetéseire. Közülük három olyan intézmény van, melyek minden egyes évben neveztek csapatot a versenyre: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem. Említést érdemel még az Óbudai Egyetem, mely először idén marad ki a megmérettetésből, valamint a kecskeméti Neumann János Egyetem, ami 2019-ben nem delegált csapatot, és a Miskolci Egyetem, mely a 2022-es versenyről maradt le.

Fotó: Lugosi Péter

Ami a csapatokat illeti, a legtöbb Techtogether megmérettetésen eddig az Arrabona Racing Team indult, a győri csapat – az idei kiírást is beleértve – eddig egyetlen versenyt sem hagyott ki. A legtöbb alkalommal diadalmaskodó BME Formula Racing Team szintén állandó tagnak számít, ám a csapat a 2017-es versenyből kimaradt.

A cél nem változott

Tizedik éve szolgálja a mérnökhallgatók fejlődését, tudásának csiszolását és elhelyezkedését a rendezvény, miközben olyan nehézségekkel is meg kellett küzdenie a szervezőknek és az indulóknak, mint a koronavírus-járvány és a hozzá kapcsolódó korlátozások.

Sok minden változott 2014 óta, de az alapító-ötletgazda, Szammer István által a kezdetekkor megfogalmazott gondolat ma is helytálló: a Techtogether a tehetséges és dolgozni akaró fiatalok, és a vállalatok egymásra találását segíti.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink