Techtogether Sikeresen növelték LED-lámpák fényáteresztő képességét magyar kutatók

Sikeresen növelték LED-lámpák fényáteresztő képességét magyar kutatók

autopro.hu/P.M. | 2018.02.27 16:20

Sikeresen növelték LED-lámpák fényáteresztő képességét magyar kutatók

A közelmúltban fejezte be a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának Kolloidkémia Csoportja az uniós forrásból támogatott vizsgálatait, akár 15 százalékkal is nőhet a fényáteresztőképesség.

– A kolloid szerkezetű fényáteresztő rétegek több mint egy évtizede az érdeklődési körünkbe tartoznak – beszélt a kezdetekről a bme.hu oldalon Hórvölgyi Zoltán (a nyitóképen), a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék egyetemi tanára, a Kolloidkémia Csoport vezetője.

A kutatók a közelmúltban fejezték be a két évig tartó közös munkát a Hungaro Lux Light Kft.-vel, amely régóta árusít – elsősorban export céljából – LED világítástechnikai termékeket. Főként kültéri lámpabúrákat készítettek a fényforrásokhoz, ezért a cég jelentkezett a tevékenységéhez kapcsolódó, Európai Unió Horizont 2020-as programjának felhívására.

– A célunk az volt, hogy a védő lámpaburák fényáteresztő képességét növeljük. Ezt kétféle módon lehet megtenni: egyrészt a búra geometriájának kialakításával, másrészt – és ez volt a mi feladatunk – fizikai-kémiai eszközökkel, a fényáteresztést növelő bevonatokkal, amelyekkel akár 15%-os növekedést is elérhetünk.

(Fotó: Philip János, bme.hu)

Kiemelt Partnereink