Techtogether Parragh László: a fejlődés záloga a minőségi felsőoktatás

Parragh László: a fejlődés záloga a minőségi felsőoktatás

MTI | 2014.11.07 11:55

Parragh László: a fejlődés záloga a minőségi felsőoktatás

A minőségi felsőoktatás és kutatás-fejlesztés megteremtését nevezte a következő időszak legfontosabb feladatának Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az Informatika a társadalomért című konferencia második napján, pénteken Balatonfüreden.

Hirdetés

Parragh László azt mondta, hogy Magyarország a felzárkózási folyamat során 2003 és 2013 között csupán 9 százalékkal tudta növelni a GDP-t, messze elmaradva a térség más országaitól.

Hozzátette: a kívánt jövőkép eléréshez az oktatás és a kutatás-fejlesztés mellett nagy hangsúlyt kell helyezni a gazdaság fejlesztésére, az uniós források felhasználására, valamint ezen területek összehangolására is.

Parragh László szólt az informatika területén végbement fejlődésről kiemelve a 3D-s nyomtatás megjelenését.

Az elnök beszélt a 2010-től megfigyelhető hazai szemléletváltásról is, arról, hogy az ország nyitott kelet felé, bejelentették az újraiparosítást, az uniós forrásokat új szemlélet szerint használja fel az ország, illetve párbeszéd kezdődött a kormány és a Magyar Nemzeti Bank között.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára az új felsőoktatási stratégiáról beszélt, elmondta, hogy ennek kiemelt területei a pedagógus-, orvos-, gazdasági-, agrár- valamint a műszaki, természettudományi és informatikusképzés.

Hangsúlyozta, hogy 10 ezer informatikus hiányzik ma Magyarországon, kiemelve, hogy az informatikusképzésben változtatásokra van szükség, melynek eredményeként a hallgatók a megszerzett ismereteket megfelelően képesek alkalmazni is.

Laufer Tamás az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnöke kiemelte, hogy 2013 és 2018 között ötszörösére növekszik az internet adatforgalma.

Az elnök beszélt a világhálóban rejlő lehetőségekről kiemelve a távmunka és a távtanulás területét, hozzátéve, hogy Amerikában a diákok 30 százaléka legalább egy tantárgyat távoktatásban sajátít el.

Míg az Európai Unió 10,2 százalékos munkanélküliségi rátával küzd, addig az infokommunikációs szektorban kritikus munkaerőhiány van – fogalmazott Laufer Tamás hozzátéve, hogy ”az internet élhetőbb világot ad, vele könnyebb és a jövőben is könnyebb lesz élni.”

A konferencia szekcióülésekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel és további előadásokkal folytatódik kora délutánig, körül járva egyebek mellett az e-közigazgatás, az informatikai infrastruktúra fejlesztés és a kiberbiztonság kérdését.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink