Techtogether Megmutatja a jövő érzékelőit a Techtogetherön a Kvalix

Megmutatja a jövő érzékelőit a Techtogetherön a Kvalix

Pörge Béla | 2022.09.21 07:22

Megmutatja a jövő érzékelőit a Techtogetherön a Kvalix

Fotó: Kvalix

Forró Péter, a Kvalix Automatika Kft. ügyvezetője a közelgő Techtogether 2022 kiállítás és konferencia kapcsán beszélt a vállalat legújabb fejlesztéseiről és arról, miért lesz érdemes a Kvalix standját meglátogatni október 18-19-én a Bálnában tartott rendezvényen.

- Mi a jelenlegi legújabb fejlesztés a Kvalix Automatika Kft-nél?

- Szervezeti, illetve működési területen folyamatosan keressük a fejlődési lehetőségeket, a legjelentősebb folyamatban levő fejlesztésünk a gépgyártásban használt PLM rendszerünk megújítása, gyakorlatilag újra bevezetése, hogy azt az eddiginél magasabb fokon, több automatizációt megvalósítva használjuk.

A PLM rendszerünk megújítása nem egy párhetes folyamat, több időt vesz igénybe. A PLM rendszer lényegében ugyanolyan komplex megoldás, mint egy ERP rendszer – az ERP szintjén mi SAP-t használunk, de a PLM-et is bevezettük már több, mint tíz éve – akkor, amikor gépgyártással kezdtünk foglalkozni. A Kvalix egyike volt az első gépgyártónak, aki ilyen rendszert bevezetett Magyarországon.

- Milyen előnyökkel jár a PLM rendszer bevezetése?

- A PLM, ahogyan a neve is mutatja – Product Lifetime Management -, a termékeknek a teljes életciklusát átfogó rendszer kell, hogy legyen. A Kvalix ezt főleg a gépgyártásban és a termékfejlesztésben használja.

Hogy kézzelfoghatóbbá tegyem: a célgépgyártók a gépeket CAD rendszerben tervezik, és ha nem használnak PLM rendszert, akkor egy fájlrendszerbe mentik el az egyes rajzokhoz tartozó fájlokat, külön-külön. Ebben a rendszerben kell mindent megtalálni – egy ezres nagyságrendű alkatrészbázis után kimondottan nagy adatbázis keletkezik. Ezzel szemben a PLM rendszer egy adatbázisba ment el mindent, fájlrendszerrel nem találkozik a felhasználó.

Ez természetesen csak egy előny, a PLM-ben szinte bármit megtalálhatunk: a műszaki dokumentációt, az ajánlatkéréseket és egyéb dokumentációkat - ez mind könnyen kereshető. Ehhez tartozik még egy munkafolyamat-kezelő rendszer is, ami szintén nagyon fontos, hiszen így könnyebb rálátni az alkatrészek gyártási folyamataira. Ahol nincs PLM rendszer, ott ez nem evidens, így például az is előfordulhat, hogy a műhelyben éppen nem a megfelelő alkatrészt gyártja valaki, hanem például egy korábbi verziót – ilyen a Kvalixnál nem lehetséges, ahogy nincsenek elveszett alkatrészeink sem, nem történhet meg, hogy többen gyártsanak egy alkatrészt.

A PLM-ben az is rá tud nézni a berendezéseinkre, aki nem tervez CAD rendszerekben, és nem is tudja azokat kezelni. Például én is bármikor megnézhetem 3D-ben az alkatrészeket vagy az egész rendszert.

- Mekkora költségekkel jár ez a beruházás?

- A PLM rendszer bevezetésekor felmerülnek licenszdíjak, ezek ugyan nem jelentéktelenek, de a beruházás folyamán a fő költséget maga a bevezetés jelenti, azaz a hosszú bevezetési procedúra és a testre szabás – ez egyébként az ERP rendszerek esetében is így van. Természetesen a PLM és az SAP rendszerek közötti adatáramlás is fontos feladat, ezt is meg kell valósítani a bevezetésnél.

- Mi indokolta, hogy éppen most újítsa meg a vállalat a PLM rendszerét?

- Ahogyan korábban említettem, a Kvalix az elsők között vezette be a magyar gépgyártók körében a PLM rendszert, és éppen ezért a régi bevezetés miatt van szükség most arra, hogy megújítsuk. Mivel korán vezettük be ezt a rendszert, ezért egy kicsit egyszerűre sikeredett, messze nem használja ki azokat a lehetőségeket, amiket egy PLM rendszer biztosíthatna számunkra. Most egy sokkal kiterjedtebb funkcionalitással vezetjük be a rendszert – ezzel a hatékonyság növelését várjuk, és a tervezői munkában automatizáljuk azt, amit lehet.

- A Kvalix részt vesz a Techtogether 2022 konferencián és kiállításon. A PLM-et és az egyéb vállalatirányítási rendszereket nyilván nehéz lenne bemutatni, de mivel készül a vállalat a rendezvényre? Miért lesz érdemes felkeresni a Kvalix standját?

- A Techtogether versenyen a mérnöki munkánk jellegét szeretnénk bemutatni, és az egyedi gépgyártásra fogunk koncentrálni. Emellett nem maradhat el az általunk forgalmazott innovatív termékek bemutatása sem – szeretnénk ráirányítani a figyelmet az érzékeléstechnikai specialitásainkra is. Erről a területről kiemelném az IO-Link rendszereket.

Az IO-Link közösségben Magyarországon alapítótag a Kvalix, szeretnénk propagálni ezeket a rendszereket, így a Techtogether 2022 kiállításon is biztosan lesz a standunkon IO-Link képes érzékelőnk. Amellett, hogy ezek Ipar 4.0-ás érzékelők, az IO-Link az érzékelők adatait is tárolja, így egy csere esetén nem kell attól tartani, hogy a nagyon precíz paramétereket elállítanák – ez a karbantartást is megkönnyíti.

Az IO-Link a tulajdonságainak hála nagyon gyorsan terjed a világban, de Magyarországon még mindig nem ismeri mindenki, ezért is tartjuk a feladatunknak, hogy az olyan rendezvényeken is bemutassuk, mint a Techtogether 2022.

Az autopro.hu által október 18-19. között szervezett Techtogether 2022 egy, a járműipar technológiai változásait és azok emberi vonzatát körbejáró konferenciát, egy ipari szakkiállítást, és egy, már évek óta rendszeresen megtartott mérnökhallgatói versenyt foglal magába. A rendezvényen már biztosan találkozhat az alábbi cégekkel.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink