Techtogether Közösen indul a Techtogetheren a szegedi Airrari és a STECO

Közösen indul a Techtogetheren a szegedi Airrari és a STECO

Kuthi Áron | 2019.09.30 04:50

Közösen indul a Techtogetheren a szegedi Airrari és a STECO

Mivel amúgy is nagy az átfedés a pneumobilt fejlesztő szegedi Airrari és az elektromos meghajtáson dolgozó STECO Team között, az októberi Techtogether egyetemi csapatversenyen egy csapatban indulnak. Itt eddigi szerepléseik közül a 2018-as volt a legeredményesebb, akkor kategória-győzelmet arattak. Egyébként mindkét csapat új modell építésébe kezdett ebben a tanévben is, tehát sűrű a naptáruk, sok a teendőjük. A felkészülésről az Airrari-STECO csapatkapitánya, Kozák Emese mondott részleteket.

Hirdetés

– Mit kell tudnunk az összefogásról?
– A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán jelenleg két autómobil projekt is fut, az Airarri illetve a STECO Team. Mindkét kör Dr. Péter Szabó István koordinálása alá tartozik. Azért indultunk az Airarri-STECO néven az idei Techtogether versenyen, mivel egy csapattá alakultunk, akik együtt dolgoznak mindkét autó megépítésén.

– A STECO idén nyáron kijutott az angliai Shell Eco Marathonra, a pneumobil csapata pedig részt vett az Aventics versenyen. Milyen eredmények születtek?
– A STECO Team idén is részt vett a Londonban megrendezett Shell Eco Marathonon, Battery-Electric Prototype kategóriában (július 1-5.). Az elért eredmény 214 km/ kWh, amivel a középmezőnyig jutottunk. A pneumobil csapata a Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen szerzett már többször is elismerést. A korábbi években bajnoki címet is elnyerték, és dobogós helyen is szerepeltek már. 2018-ban nem sikerült eredményesen szerepelni, mélypontként tekintünk arra az évre, de azóta újabb sikereket értünk el, jövőre is jobb eredményekre számítunk.

– Milyen járművek készülnek idén?
– Az idei évben mindkét team új autót épít. Már elkezdődött a tervezés folyamata. A Shell Eco Marathon szabályai szerint az új elektromos autó is 3 kerekű lesz, hasonló 1 kWh kapacitású akkumulátorral, és a verseny kritériumainak megfelelően kiválasztott villanymotorral. Ezeken túl is lényeges változtatások lesznek az elődjéhez képest. Megváltozik a forma, csökkentjük a tömeget, könnyebb anyagból, korszerűbb technológiával készítjük a burkolatot, és még sorolhatnám. Szembetűnő változás lesz a pneumobilon is. Módosult az általános szabályzat, az idei pneumobilunk már 4 keréken fog versenyezni. (Az autó a pneumatika elvén működik: sűritett levegő hozza működésbe a járműben lévő munkahengert, ami pedig a hajtástechnikát indítja el - a szerk.)

– Hány tagú a csapat, naponta hány órát töltenek a tagok fejlesztéssel?
– A csapat stabil létszáma nyolc, a Techgetherre heten megyünk. Valószínű, hogy a félév során új tagokkal fogunk bővülni. Ugyanakkor akik eddig csapattagok voltak, most a szakdolgozat megírására koncentrálnak, vagy akár az idei tanév sűrűsége miatt is változhat a csapat összetétele és létszáma. Minden hétfőn tartunk konzultációt, megbeszéljük a teendőket, az új fejleményeket. Gördülékenyen halad a munka. Ha a tervezési folyamatok lezárulnak, elkezdődik a beszerzés, építés, szerelés. Ez mindenkitől majd sok időt, kitartást igényel, többek között hétvégenként tudunk dinamikusabban dolgozni.

– Melyik a legrizikósabb, legnehezebb fázisa a felkészülésnek, a projektnek?
– Az Airrari esetében az építési folyamat lesz a legrizikósabb, ahhoz van szükség a legtöbb időre, ezzel párhuzamosan a beszerzést intézni, egymás között minél több időpontot egyeztetni, és dolgozni, mikor épp nem az egyetemen vagyunk. A csapatmunka ilyenkor éleződik ki a legjobban.

– A szponzorok felkeresése, az ajánlattétel (pitching) hogy zajlik, milyen az együttműködés velük?
– Legtöbbször szóban zajlik a szponzorkeresés, rendezvényeken esetleg. De telefonon és e-mailben is keressük a szponzorokat. Az autóink oldalán minden szponzor logóját látható módon feltüntetjük. Kapunk támogatást, mind anyagilag, mind gyártásban, és alkatrész ellátásban is. Az elsődleges szponzorunk a SZTE Mérnöki Kar. A Shell Eco marathonra való kijutást, és a verseny jelentős költségeit pedig a Shell szponzorálja.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink