Techtogether Képzett munkaerőre van szükség – 750 ezerrel nőtt az új munkahelyek száma

Képzett munkaerőre van szükség – 750 ezerrel nőtt az új munkahelyek száma

MTI | 2017.12.14 10:10

Képzett munkaerőre van szükség – 750 ezerrel nőtt az új munkahelyek száma

Az utóbbi hat évben mintegy 750 ezerrel nőtt az új munkahelyek száma, ezért nagy szükség van a képzett munkaerőre - mondta Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

Hirdetés

A helyettes államtitkár szerint azért volt szükség a szakképzési és a felnőttképzési törvény módosítására, hogy rugalmasabbá váljanak a képzések. Új technológiák, eljárások jelennek meg, amelyek megismerését minél gyorsabban be kell építeni az oktatásba.

Az NGM közlése szerint a módosítások elsődleges célja emellett az, hogy tovább szélesítsék a duális szakképzési lehetőségeket, szorosabbá váljon a szakképzés és a gazdaság kapcsolata, illetve a felnőttképzés szabályozásának módosításával a munkaerőhiány kezeléséhez új rugalmas képzési lehetőségeket biztosítsanak. A tárca közlése szerint a törvényjavaslat elfogadásával megalakulhatnak az ágazati készségtanácsok. Ezáltal a gazdasági ágazatok szereplői választott képviselők útján közvetlen lehetőséget kapnak a szakképzés és felnőttképzés szakmai tartalmainak kontrollálására, módosítására. Emellett megújul a nem állami szakképzők állami feladatellátásba való bevonását segítő szakképzési megállapodások rendszere is. Így országos szinten egyenletesebben, átfogóan és hosszabb távra tervezhető módon biztosítható a szakképzési kapacitások elosztása, összehangolása.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink