Techtogether Kapjon válaszokat a járműipar legégetőbb kérdéseire!

Kapjon válaszokat a járműipar legégetőbb kérdéseire!

Pörge Béla | 2022.10.03 16:22

Kapjon válaszokat a járműipar legégetőbb kérdéseire!

Fotó: Shutterstock

Küzdelmek sorát élte át a járműipar az elmúlt években, és a helyzet jelenleg sem egyszerű. A Techtogether 2022 kiállítás és konferencia első napján a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE) és az autopro.hu közös konferenciája az autóipar legégetőbb és legaktuálisabb kérdéseit járja körbe. A konferenciáról a két főszervező, Kilián Csaba, a MAGE ügyvezető főtitkára és Szammer István, az autopro.hu ügyvezető igazgatója beszélt lapunknak.

Hirdetés

„Számos változás zajlik jelenleg az iparban – ezek közül a legégetőbb az energiaválság, a digitalizáció okozta átalakulás, a munkaerőhiány és a fejlesztési igények. Úgy gondoltuk, hogy teremtenünk kell egy fórumot, ahol a vállalatvezetők és a mérnökök találkozhatnak, tájékozódhatnak egymástól arról, ki és milyen lépéseket tesz – mindez sokat segíthet a megfelelő döntések meghozatalában” – árulta el Szammer István, kiemelve, hogy a konferenciát a szervezők egyben képzelték el a mellette zajló Techtogether mérnökhallgatói versennyel és a hozzá kapcsolódó szakmai kiállítással.

„Az egész autóipar egy nagyon jelentős változáson megy keresztül, a konferencián pedig olyan témákat fogunk érinteni, amik az autóipar számára most a legfontosabbak. Komoly előadói névsorral és kerekasztal-beszélgetésekkel készülünk” – szögezte le Kilián Csaba, aki szintén az energiaválságot, a munkaerőpiaci változásokat, valamint a technológiai forradalmat nevezte meg a járműipar legfontosabb kihívásainak.

„A délelőtti részben megjelennek azok a vállalatok, akik gyártóként vagy egy-egy alkatrész fejlesztőjeként vannak jelen – azaz OEM-ek és Tier-1-es vállalatok képviselői tartanak előadásokat. Mellettük feltűnik a másik oldal, akik azokat az eszközöket, szoftvereket fejlesztik, amivel a gyártás végbemegy. Délután szó lesz arról, miképp folytathatják tevékenységüket a kkv-k az elszabaduló energiaárak mellett, hogyan változik a tömegközlekedés a zöld átállás tükrében – azt gondolom, nagyon izgalmas előadói névsort sikerült összeraknunk” – foglalta össze Szammer István, hogy mi várható a rendezvény.

Minden oldal szerepet kap

Kilián Csaba és Szammer István egyaránt hangsúlyozták, hogy a konferencián mindenki helyet kapott, így a gyártói, fejlesztői és felhasználói oldal is, vagy másik megközelítést alkalmazva a munkáltatók és a munkavállalók is ott lesznek.

Kilián Csaba, a MAGE ügyvezető főtitkára

Kilián Csaba, a MAGE ügyvezető főtitkára | Fotó: MAGE

A MAGE ügyvezető főtitkára kiemelte, hogy mind az energiaárakkal kapcsolatos beszélgetésre, mind pedig a munkaerőpiac átalakulását érintő részre meghívtak kormányzati szereplőket is. Ettől azt várják, hogy az állam szerepvállalásáról is többet tudhassanak meg az ipari szereplők.

„A magyar kormány a koronavírus-járvány alatt alatt különböző módon támogatta, segítette a cégeket, úgy érzem, most is ez lehet a jó irány. Olyan mértékben emelkednek az energiaárak, hogy a legtöbb cégnél jelentős veszteségek halmozódnak fel és akár gyár bezárásokhoz vezethetnek viszonylag rövid időn belül. Folynak a tárgyalások az OEM-ek, Tier-1-es és a kisebb beszállítók között is, hogy ki mit és hogyan tud megtakarítani, milyen megoldásokat tud bevezetni az energiahatékonyság érdekében. Nagyon rövid az idő, a következő egy évben biztosan szüksége lesz segítségre a cégeknek” – véli Kilián Csaba.

Szammer István szerint a konferencia erőssége, hogy helyet kaptak a szoftveres igényekkel és gyártói oldallal kapcsolatos előadások is. Emellett olyan vállalatok is megjelennek, akik tanácsokat tudnak adni a fejlesztésekhez akár az additív gyártás, akár az automatizálás terén.

„Ráadásul a konferencia mellett megszervezzük a Techtogether mérnökhallgatói versenyt is, ahol a vállalatok találkozhatnak azokkal a hallgatókkal, akikre a legnagyobb szüksége lesz az iparnak a következő években” – emelte ki.

Reagálni kell a technológiai változásokra

A járműipar az elmúlt években óriási változásokon ment és megy keresztül. Mindkét főszervező az elektromobilitást, a szoftverek terjedését és az autonóm vezetést nevezte meg a fő trendnek, de Kilián Csaba emellett az akkumulátorgyártást és a hidrogénes technológiákat is nevesítette, mint legfontosabb változásokat.

„Ezekkel a trendekkel együtt az autók gyártástechnológiája megváltozott, nem lehet úgy gyártani egy autót, mint húsz-harminc évvel ezelőtt. A digitális átállás elemeinek meg kell jelennie a gyártásban is. A munkaerőhiány szintén megváltoztatta a gyártást, ezek a problémák pedig összekapcsolódnak” – fogalmazott Szammer István, hozzátéve, hogy a fejlesztések sikerességéhez ma már rengeteg szakmának kell összekapcsolódnia.

„Ezért nem egy szigorúan vett járműipari konferenciát rendezünk, hanem egy tágabb értelemben vett szakmai fórumot.”

Kilián Csaba kiemelte, hogy lényeges az új technológiák bemutatása, hiszen az autonóm járművek és a mesterséges intelligencia már a valóság, itt van velünk.

„Az ilyen jellegű megoldásokról, „best practice-ekről” beszélni kell. Az OEM-ek, az első- és másodkörös beszállítók, valamint a kkv-k képviselői fogják megosztani a tapasztalataikat, illetve gondolataikat a jövőt illetően a konferencián” – mondta.

Átalakul a munkaerőpiac

A MAGE és az autopro.hu október 18-ai konferenciájának témája: Napjaink meghatározó technológiai változásai és annak emberi vonzatai. Mit jelent ebből az emberi vonzat? Természetesen a munkaerő helyzetének alakulását.

Szammer István, az autopro.hu ügyvezető igazgatója

Szammer István, az autopro.hu ügyvezető igazgatója | Fotó: autopro.hu

„Két oldalról próbálunk meg segítséget nyújtani a vállalati szakembereknek a munkaerő területén. Olyan előadókat kerestünk a témákhoz, akik valódi szakemberként szólalhatnak meg, és akikkel eddig kevésbé lehetett találkozni ipari kiállításokon” – árulta el Szammer István.

A beszélgetés végén szóba került az is, miért közösen rendezi az autopro.hu és a MAGE a konferenciát. „Örülök, hogy a MAGE részt vesz a konferenciának a szervezésében, mert így a témák pontosítása és az előadók meghívása során sokkal jobban tudtunk együtt gondolkozni, sikerült a legjobb szakembereket megtalálni. Nemcsak egy szokásos találkozót szervezünk, hanem arról fogunk beszélni, ami most a legfontosabb a vállalatok számára” – vélte Szammer István.

Kilián Csaba kiemelte, hogy a MAGE és az autopro.hu között már régóta jó kapcsolat áll fenn, a szervezet korábban is támogatta a Techtogether-t. „Szakmailag nagyon fontosnak tartjuk ezt a mérnökhallgatói versenyt, hiszen olyan diákok vesznek rajta részt, akik kimondottan érdeklődnek az autóipar iránt – ezek a diákok lesznek a jövő azon szakemberi, akik nemcsak a termelésben és a gyártásban, hanem a kutatás-fejlesztésben és innovációban is részt fognak venni” – fogalmazott az ügyvezető főtitkár.

Vegyen részt az autopro.hu és a MAGE járműipari konferenciáján, melynek teljes programját az alábbi linken éri el: https://techtogether.hu/#program

A rendezvény előzetes regisztrációhoz kötött, amit a következő linken tehet meg: https://techtogether.hu/#regisztracio

Találkozzon a hazai járműipar meghatározó szereplőivel október 18-19. között a Techtogether 2022-n a Bálnában!

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink