Techtogether Jabil-oktatólabort avattak egy szombathelyi középiskolában

Jabil-oktatólabort avattak egy szombathelyi középiskolában

autopro.hu | 2013.11.28 10:00

Jabil-oktatólabort avattak egy szombathelyi középiskolában

Nyugat-Magyarországon, a Jabil autóipari beszállítónál tudásalapú munkahelyekben gondolkodnak.

Lapunk nyár közepén mutatta be a Szombathelyi Műszaki Szakképzőt. A három iskola összevonásával született, mintegy 1900 diákot oktató intézmény már közel egy szűk évtizede szorosan együttműködik a város járműipari cégeivel. Ennek az együttműködésnek a legújabb gyümölcse az egyik a tagiskolának, a Savaria szakképzőnek az új oktatólaboratóriuma, melyet a napokban adtak át.

Sümegi Tamás, tagintézmény-vezető, Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő, Pajor Attila és Puskás Tivadar Szombathely polgármestere

Az avatón a városi döntéshozók mellett megjelent Hende Csaba miniszter, a térség országgyűlési képviselője is, aki beszédében „újraiparosítás” fontosságáról beszélt, amely szerinte jó útnak tűnik, hiszen az utóbbi évben Magyarországon növekedésnek indult mind a GDP, mind az ipari termelés.

A politikus külön kitért a járműiparra, amely Győr és Kecskemét mellett immár a Szombathely-Szentgotthárd-Nagykanizsa térségben is fontos szerepet tölt be. Ennek jele, hogy a területet a kormány Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ névvel kiemelt fejlesztési régióvá nyilvánította.

Az együttműködéstől a térségben 25 ezer új munkahely és legalább 250 milliárd új tőkebefektetés remélhető a következő évtizedben – közölte Hende Csaba. Ebbe a fejlesztési irányba illeszkedik a szombathelyi Jabil-gyár által támogatott iskolai oktatólaboratórium is.

Pajor Attila

Pajor Attila gyárigazgató hangsúlyozta: A Jabil Nyugat-Magyarországon tudás alapú munkahelyekben gondolkodik, ebben az irányban fejleszt. Azt tapasztalják, partnereik a szaktudást keresik. És mivel a régióban évről évre nehezebb megtalálni azokat a fiatalokat, akik rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amire a cégnek szüksége van, az iskolai labor felszerelése számukra jól megtérülő beruházásnak ígérkezik.

Hat darab teljesen felszerelt mérőasztal található itt, melyek az autóipari alapmérésektől kezdve a bonyolult, telekommunikációs mérésekre is alkalmasak, mint például az oszcilloszkópok vagy a spektrum-analizátor” – mondta lapunknak Csontos Róbert, a Jabil mérnökségi igazgatója.

Az oktató jellegű Jabil-plakátokkal dekorált laborban van egy modern, elektrosztatikai feltöltés ellen védett, az SMD forrasztás-technológiára épülő modern asztalrendszer is.

Csontos Róbert mérnökségi igazgató (balra) bemutatja az új oktatólaboratóriumot

A Savaria szakképző és a Jabil együttműködése nem merül ki a laboratóriumban. Az iskolában egy úgynevezett Jabil-szakkör is működik. Ennek keretében a diákok az előírt tanórákon felül is bővíthetik elektronikai ismereteiket. A szakkör működtetése közösen kidolgozott irányelvek mentén történik. Ennek keretében a Jabil Circuit Magyarország Kft. egy tanuló vagy tanulócsoport által elkészített és jóváhagyott projekt költségeit az SMD technológia alkalmazása esetén teljes egészében magára vállalja, a hagyományos furatszerelt technológia esetén pedig a drágább alkatrészek beszerzését támogatja. Mindemellett a cég vállalta a Savaria Szakképző Iskola oktatóinak a képzését is.

Kiemelt Partnereink