Techtogether Fülep Tímea: a Techtogether megmozgatta a magyar műszaki felsőoktatást

Fülep Tímea: a Techtogether megmozgatta a magyar műszaki felsőoktatást

Gégény István | 2014.11.14 09:06

Fülep Tímea: a Techtogether megmozgatta a magyar műszaki felsőoktatást

A Járműipari Kutatóközpont (JKK) projektvezetőjével a mérnökhallgatói rendezvény tapasztalatairól beszélgettünk.

Fülep Tímea

- Miért tartotta fontosnak a JKK, hogy szakmai partnerként részt vegyen a Techtogether megszervezésében?
- Kutatóközpontunk Magyarország legrégebbi, folyamatosan fejlődő járműipari térségének szívében működik, a győri Széchenyi István Egyetemen, aktív kapcsolatot ápolva a vállalatokkal. Meghatározó szereplőként küldetésünknek érezzük a szakma új generációjának támogatását. A Techtogether egyszerre verseny, egyben szakmai seregszemle is, amely megmozgatta a hazai műszaki felsőoktatás színe-javát, így kézenfekvő volt a JKK szerepvállalása.

- Milyen feladatot vállalt a Kutatóközpont?
- Hozzájárulásunk a Techtogether kihívásait több feladat szakmai előkészítése mellett egy összetett versenyszámmal gazdagította, amelyben a csapatok feladata a távolabbi jövő járműipari fejlesztő laboratóriumának megtervezése volt. A minél ötletesebb és futurisztikusabb elképzeléseket a VirCA - az MTA SZTAKI által fejlesztett virtuális valóság keretrendszer - által elkészített 3D virtuális modellekkel szemléltették a csapatok, a verseny helyszínén felállított 3D mozitechnika segítségével. Ez a fajta prezentációs felület rendkívüli élményt nyújtott a versenyzők és a látogatók számára egyaránt. A feladat komplexitását jellemzi, hogy a versenyt megelőzően minden csapat részt vett az MTA SZTAKI-val együttműködésben szervezett egynapos tréningen, amelynek során elsajátították a virtuális laboratórium elkészítéséhez szükséges fogásokat. Ezt követően bő egy hónap állt a csapatok rendelkezésére, hogy megalkossák álmaik munkakörnyezetét, amelyhez folyamatos technikai támogatást biztosítottunk. A versenyszám zsűrije nem csalódott az élő bemutatók láttán, a csapatok ugyanis látványos keretek között, magas színvonalon teljesítették a feladatot.

- Milyen benyomásokat gyűjtöttek a rendezvény során?
- A csapatok szakmai sokrétűsége és a versenyszámokban mutatott elszántsága minden jelenlévőt meggyőzött arról, hogy ezek a fiatal mérnökhallgatók megalapozhatják a hazai járműipar jövőjét. A műszaki problémák mellett számos gazdasági és marketinges jártasságot igénylő kihívás színesítette a versenyprogramot, így a nem műszaki szakot végző hallgatók is kibontakozhattak. A csapatok kiállító standjait látogatva bárki megismerhette a résztvevők szűkebb szakterületén felmutatott teljesítményét, ezzel a lehetőséggel a vállalatok személyügyi szakemberei is élhettek.

- Mit adott a Techtogether a hazai iparnak és a felsőoktatásnak, mit lehet továbbvinni a háromnapos rendezvény tapasztalataiból, értékeiből?
A tehetséggondozás fontos eszköze volt ez a verseny, ahol a csapatok gyakorlati kompetenciáit és kommunikációs képességeit egyaránt értékelte a zsűri. A verseny alátámasztja, hogy szép számmal vannak tehetséges hallgatók, de terepet kell nekik arra biztosítani, hogy kibontakoztassák képességeiket. A hallgatói tehetséggondozást másik vetülete ugyancsak jelentős: interaktív folyamat esetén az oktatók és a mentorok egyaránt tudnak ebből töltekezni, megújulni. A felsőoktatás ne csupán szakmailag legyen mindig naprakész, módszertannal is kövesse az adott korszak és hallgatóság elvárásait, igényeit. A Techtogether ehhez is fontos adalékokat adott.

VirCA virtuális labor a Techtogether helyszínén

- A fiatalok vajon mennyire értik, mi a tétje annak, ami talán első látására csupán járműépítő játéknak tűnik?
- Szerintünk nagyon is értik. A hallgatók tudatosan, a szakmai érdeklődésükön túlmenően a későbbi karrierjüket szem előtt tartva vesznek részt a csapatok munkájában. Úgy látjuk, leginkább az alábbi szempontok vezérlik őket: szakmai kibontakozás, elhelyezkedési lehetőség, nemzetközi megmérettetés, ipari támogatók megnyerése.

- Különdíjat is felajánlott a JKK a versenyen. Ezt melyik csapat kapta, s pontosan mit tartalmaz a JKK felajánlása?
- Nem volt könnyű a 3D prezentációkból egyet kiválasztani, de a legjobbak között is sikerült egy kiemelkedőt találni. A JKK különdíját az Óbudai Egyetem Shell Eco-marathon csapata nyerte el az "Álmaid laboratóriuma" feladat színvonalas megoldásáért. Versenyművük igen látványos, részletgazdag 3D illusztrációt adott a jövő lehetséges járműtervezési megoldásairól, amelyhez előadásukban sci-fi szerzőket idéző koncepciót vázoltak fel. A JKK és az MTA SZTAKI együttműködése révén a díjazott csapat számára elérhetővé tesszük a Magyarországon egyedinek számító, immerzív 3D vizualizációs laboratórium használatát, valamint a szükséges szakmai támogatást 6 hónapon keresztül. A csapat tagjai ezáltal megismerhetik a VirCA keretrendszer lehetőségeit, s olyan fejlesztéseket végezhetnek, amelyek közvetve vagy közvetlenül segíthetik további járműépítő munkájukat.

- A 18 járműépítő hallgatói gárdához hasonlóan a JKK is csapatmunkában végzi tevékenységét. Kik vettek részt a szervezetük részéről a Techtogether szervezésében és lebonyolításában?
- Bokor József akadémikus, a Járműipari Kutatóközpont vezetője, aki régóta elkötelezett a mérnökképzés fejlesztése, a tehetséggondozás iránt. A VirCA fejlesztői közül Baranyi Péter laborvezetőként, Galambos Péter tudományos munkatársként vett részt a 3D virtuális laborral kapcsolatos feladatokban. A zsűriben is képviseltette magát a JKK, hiszen Lakatos István, a győri egyetem Közúti és Vasúti Járművek Tanszékének vezetője egyben az egyik járműipari alprojektünk vezetője. Velem együtt Szauter Ferenc irodavezető kollégám is sokat fáradozott azért, hogy sikeresen megvalósuljon a Techtogether.

Kiemelt Partnereink