Techtogether Egymást erősíti az Ipar Napjai és az Automotive Hungary

Egymást erősíti az Ipar Napjai és az Automotive Hungary

Pörge Béla | 2022.04.19 10:18

Egymást erősíti az Ipar Napjai és az Automotive Hungary

A 2019-es csúcs nem fog megdőlni 2022-ben, de látogatóból és kiállítóból is sokan lesznek. | Fotó: Hungexpo Zrt.

2022. május 10-13-a között kerül megrendezésre a Hungexpo területén az Automotive Hungary, az Ipar Napjai és a Mach-Tech kiállítás – a szokásokkal ellentétben egyben tartják a három eseményt, ez azonban a látogatók hasznára válhat.

Nincs könnyű helyzetben a járműipar 2022 tavaszán. A koronavírus-járványon többé-kevésbé túl vagyunk Európában, de Kínában még közvetlen zavarokat okoznak a lezárások. Emellett permanenssé vált a chiphiány, más alapanyagokból is szűk keresztmetszetek alakultak ki, az egész helyzetet pedig tetézi az orosz-ukrán háború. Ebben a helyzetben talán különös jelentőséggel bírhat a kapcsolatépítés és az ipari kiállításokon való részvétel.

Márki Enikő, az Ipar Napjai kiállításigazgatója úgy véli, hogy a kapcsolat- és a brandépítés szempontjából is szükséges a személyes találkozás. „Ehhez igyekszünk teret és lehetőséget is biztosítani. Azok a cégek, akik talpon tudtak maradni, szeretnék bemutatni a termékeit és újdonságait, sokuknál ráadásul fejlesztések voltak az elmúlt időszakban. Sok újdonságra számíthatunk!” – fogalmazott.

Hasonlóan vélekedik Nyirő József, a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetségének (MAJOSZ) elnöke is, aki szerint a kapcsolatépítés örök és kulcsfontosságú téma. „Most azonban a napi operatív problémák jelentik a legfőbb témát a költségek megugrása miatt. Ezek a nehézségek – az alapanyagok és az energia árának emelkedése – folyamatosan rárakódnak a termelési láncra, és ezzel nehéz mit kezdeni”- tette hozzá, kiemelve, hogy a bizonytalanság nagy fejtörést okoz a cégeknek, a kiállítás és a személyes találkozó viszont valamelyest segíthet a helyzeten.

Kilián Csaba, a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE) ügyvezető főtitkára rámutatott, hogy jelenleg napról napra változik a helyzet a háborúval, a chiphiánnyal és a logisztikai válsággal kapcsolatban, ilyenkor pedig egy szakmai találkozó segítséget nyújthat. „A cégek az aktuális helyzethez igazítják a gyártási és a beszerzési tevékenységüket, ebből a szempontból lényeges, hogy a legfrissebb információkhoz juthatnak a látogatók a konkrét szereplőktől” – mondta.

Nem lesz rekordlátogatottság, de népszerű a rendezvény

Márki Enikő pontos kiállítói létszámot nem tudott mondani az autopro.hu megkeresésére, de elárulta, hogy háromszáznál is több cég kötelezte el magát, és az utolsó pillanatokig érkeztek újabb jelentkezők. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy a 2019-es rekordot, az 560 kiállítót biztosan nem éri el az idei rendezvény.

Arra, hogy miért nem, részben Kilián Csaba adott választ: a COVID miatt még mindig vannak olyan cégek, akiknek globális szinten nagyon szigorú a belső szabályozása, és nem engedik el a dolgozóikat az ilyen rendezvényekre – magyarázta. „A Mach-Tech és az Automotive Hungary összevonása ezért is jó ötlet, így megjelenhet mindkét kiállítás közönsége. Nagy a szinergia a két rendezvény között, ezért bízunk benne, hogy sokan látogatnak el az eseményre”- vélekedett a MAGE ügyvezető főtitkára.

Nyirő József elmondta, hogy a MAJOSZ tagvállalatai részéről nagy az érdeklődés, és sokaknak tetszik a két rendezvény együttes megtartása, sokan ugyanis abban reménykednek, hogy az összevont esemény nagyobb létszámot vonz, így pedig több tárgyalást tudnak lebonyolítani a cégek.

„A MAJOSZ készül az eseményre, szervezünk egy konferenciát az akkumulátorszövetséggel, lesz egy saját szakmai konferenciánk is és remélhetőleg egy komoly nagyvállalat is megjelenik velünk – amennyiben nem jön közbe semmi, ezt most fontos kiemelni a sok bizonytalanság miatt” – árulta el Nyirő József, hozzátéve, hogy a MAJOSZ koktélbárral és standparty-val is készül a csapatépítés reményében.

Alkalmazkodni kell

Ilyen körülmények között talán nem is lehetne más az üzenete a kiállításnak, mint az alkalmazkodás. Dedikált mottója ugyan nincs a rendezvénynek, de Márki Enikő szerint azt üzeni ez a kiállítás, hogy mindenkinek, minden körülmény ellenére alkalmasnak kell lennie a megújulásra. „Igaz ez a Hungexpóra, a kiállítókra és a látogatókra is” – mondta.

2022. május 10-13. között rendezik meg Magyarország legnagyobb üzleti ipari találkozóját, összevonva az Automotive Hungary, a Mach-Tech és az Ipar Napjai kiállításokat Budapesten, a Hungexpón.

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink