Techtogether Az akkugyártásban is segíthet a SCHUNK

Az akkugyártásban is segíthet a SCHUNK

Pörge Béla | 2023.10.31 07:20

Az akkugyártásban is segíthet a SCHUNK

A SCHUNK két területi értékesítő mérnök kollégája automatizálási területen: Kamenár Ádám (balra) és Szabados Dániel. | Fotó: SCHUNK Intec

A SCHUNK Intec Kft. többek között azt is megmutatta a TECHTOGETHER+-on, hogy mivel tudja támogatni az elektromobilitást. A vállalat standját Szabados Dániel automatizálási területi képviselő mérnök mutatta be az autopro.hu-nak.

Hirdetés

- Mit mutatott meg a SCHUNK Intec Kft. a TECHTOGETHER+ kiállításon?

- A rendezvényre elsősorban az ipari automatizáláshoz kapcsolódó termékeinket vittük ki, jellemzően robotkarvégi automatizáláshoz kapcsolódó eszközöket. Két pulttal voltunk jelen, ezeken láthatóak voltak a különböző pneumatikus megfogók a standard portfóliónkból, illetve néhány új fejlesztésünk is - például a PGN-plus-P megfogó, ami speciális szorítóerő megtartással rendelkezik, amelynek köszönhetően a legmagasabb szintű biztonságtechnikai előírásoknak is meg tud felelni. Az újdonságok közül megmutattuk még a biológiai ihletésű, úgynevezett adhéziós megfogónkat is, amit jellemzően tisztaüzemi körülmények között lehet használni, például az elektronikai iparban, akkumulátorgyártás vagy laborautomatizálás területén. Ezzel különböző fóliák kezelése történik.

Készültünk robottartozékokkal is, például az automata szerszámcserélő rendszerünkkel, amelynek segítségével egy robotkar automatikusan tud különböző szerszámokat használni, nincs szükség operátori beavatkozásra.

Emellett bemutattunk a rendezvényen robotos sorjázóeszközöket is: ezek iránt egyre nagyobb az igény Magyarországon. A sorjázók használata során a végfelhasználónak rendszerben kell gondolkodnia, hiszen szükség van a robotra, szoftverre, speciális szaktudásra és egy gépépítőre, integrátorra, aki az egészet összefogja. Nagy potenciált látunk ezen a területen, mert Magyarországon ezeket a feladatokat még jellemzően kézi munkaerővel végzik, viszont egy jól automatizálható feladatról van szó.

- Hogyan készül a vállalat az elektromobilitásra?

- Fejlesztéseinkben egyre inkább nyitunk az elektromobilitás felé, számos egyedi megfogót készítünk kimondottan erre az iparágra, például hengeres, prizmatikus vagy tasakos akkucellák megfogására. Az akkumulátorgyártás folyamatát végig tudjuk kísérni a megoldásaink által.

A kiállításra is kivittünk új fejlesztést, az elektromos megfogók területén: az EGU-t, illetve az EGK-t, ezek szervós elektromos megfogók integrált elektronikával. Az EGK egy elektromos kisalkatrész megfogó, ami különböző megfogási szoftveropciókkal rendelkezik, például basic grip vagy soft grip lehetőséggel, utóbbival lehet érzékeny munkadarabokat is kezelni. Az EGU egy univerzális megfogó, szorítóereje akár 3000 newton is lehet, valamint rendelkezik strong grip megfogási módozattal, ahol a szorítóerő 150 százalékát is tudja produkálni. Ez például gépiparban, CNC-gépek kiszolgálására alkalmas.

- Milyen volt a stand forgalma?

- Sikeresnek ítéljük meg a rendezvényt, a hozzánk érkező látogatók elég változatos háttérrel rendelkeztek: jöttek ipari szereplők, de rengeteg diákkal is találkoztunk. Fontosnak tartjuk, hogy a diákoknak is meg tudjuk mutatni, hogy mivel foglalkozunk.

A SCHUNK nemzetközi technológiai vezető szerepet tölt be a szerszám- és munkadarab befogás, a megfogási technológia és az automatizálási technológia területén. A nyolc üzemben mintegy 3500 alkalmazott, valamint 34 közvetlen tulajdonú leányvállalat és a világ több mint ötven országában működő értékesítési partnerek biztosítják az intenzív piaci jelenlétet.

A jövő alakítása innovatív technológiákkal - ez a SCHUNK hitvallása. Ennek érdekében a családi tulajdonban lévő vállalat termék- és szolgáltatási portfóliójának intenzív továbbfejlesztését és digitalizálását szorgalmazza, hogy az ipari folyamatokat hatékonyabbá, átláthatóbbá és fenntarthatóbbá tegye. A SCHUNK ügyfeleivel és partnereivel együtt néz szembe a jelenlegi és jövőbeli kihívásokkal: Kéz a kézben a holnapért!

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink