Techtogether Megújítja legnépszerűbb termékeit a SCHUNK

Megújítja legnépszerűbb termékeit a SCHUNK

Pörge Béla | 2023.10.16 16:23

Megújítja legnépszerűbb termékeit a SCHUNK

Fotó: Schunk

Sokan még nem emberekkel közös munkára használják a kollaboratív robotokat – ez jól látszik a robotokhoz választott megfogókból is. Vitányi Róbert, a SCHUNK Intec Kft. cégvezetője adott rövid összefoglalót a robot perifériák piacáról az autopro.hu-nak.

Hirdetés

- A közelmúltban egyértelmű tendencia a robotikában a kollaboratív robotok terjedése. Ez milyen hatással van a robot perifériák fejlődésére?

- A mi szempontunkból az elsődleges kérdés az, hogy maga az applikáció mennyire kollaboratív, vagyis arra kell figyelnünk, hogy a robot által végzett művelet kollaboratív-e – ez dönti el, hogy a robotra szerelt eszközeinknek is az emberekkel való közös munkára alkalmasnak kell-e lennie vagy sem. A tapasztalataink szerint sokan vásárolnak kobotokat, ám a későbbiekben már nem kollaboratív feladatokra használják őket.

A mi területünkön tehát nem olyan látványos a kobotok terjedése, de természetesen vannak kollaboratív megfogóink, amik megfelelő biztonsági funkciókkal és szenzorozással rendelkeznek. Többet adunk el ezekből, de drasztikusan nem írták át életünket a kobotok. Azt tapasztaljuk, hogy a kollaboratív robotokra nagyon gyakran hagyományos megfogókat vásárolnak.

- Milyen irányba tart a robot perifériák piaca?

- Az autóipar átalakulásával ez az iparág is változik: feljövőben vannak a sorjázó, csiszoló alkalmazások, ezek egyre inkább átkerülnek a robotokra. Ezen a téren a keresleti és a kínálati oldal is bővült az elmúlt években. A sorjázó, csiszoló, forgácsoló berendezések esetében a szoftveres oldal, tehát a programozás jelenti a kihívást, mivel ez egy nagyon összetett, komplex feladat. Emiatt nem is terjednek még gyorsabban az ilyen robotok, pedig az igény megvan rájuk.

Vitányi Róbert, a SCHUNK Intec Kft. cégvezetője

Vitányi Róbert, a SCHUNK Intec Kft. cégvezetője

Egy másik fontos trend a szervóhajtások terjedése - a pneumatikus megfogók mellett egyre nagyobb az igény a szervós megfogók iránt. Ez elsősorban a vezérelhetőségnek és az energiahatékonyságnak köszönhető, de számos más előnye van még a szervós megoldásoknak.

A harmadik trend az erőnyomaték szenzorok használata, ezek valós idejű visszajelzést adnak a robotkarvég terhelhetőségéről.

- Mennyire elterjedtek a magyar piacon az olyan újítások, mint a szervós- vagy mágneses megfogók?

- Egyre inkább megszokottá válnak ezek az alkalmazások a magyar piacon, már túl vagyunk az ismerkedési fázison. Korábban sokan idegenkedtek ezektől, de a piac mára elfogadta a fejlődést. Ahogy terjednek a robotos megoldások, úgy lesz egyre jobban elkerülhetetlen a digitalizáció.

- Hogyan jelenik meg a digitalizáció a robot perifériákban?

- Az egyik a szenzorozhatóság, ahogyan említettem, a különböző szenzorok segítségével a megfogók, perifériák folyamatos visszajelzést tudnak küldeni számos körülményről a vezérlőszoftvereknek. Ez segíti a karbantartás és hatékonyabbá teszi a működést.

Emellett könnyebben tudjuk szabályozni a megfogók és a perifériák lökethosszát, szorítóerejét a pneumatikus alkalmazásokhoz képest.

- Mi a legnépszerűbb megoldás a megfogók és a robot perifériák piacán? Milyen termékeket keresnek leginkább a vásárlók?

- A SCHUNK továbbra is az automata szerszámcserélőkből értékesíti a legtöbbet a robot perifériák piacán. Ezek a rendszereik nagyon elterjedtek, és a visszajelzések alapján szeretik is őket a felhasználók. Ezek strapabíró, hosszúéletű termékek, melyek nem igényelnek karbantartást.

A megfogók tekintetében még mindig a pneumatikus eszközök a népszerűbbek, ezen belül az univerzális PGN-plus és PGL-plus szériából adjuk el a legtöbbet, ám ezeknek már megjelentek a kiváltó termékei. Az új biztonsági előírásoknak megfelelően továbbfejlesztettük a legnépszerűbb termékeinket is, így hiába népszerűek, hamarosan ki fogjuk őket váltani. Fontos, hogy lényegében ugyanakkora tömegű utódokról van szó, amik azonban sokkal több műszaki tartalommal rendelkeznek.

- Október 17-én kerül megrendezésre a TECHTOGETHER+. Miért tartja fontosnak a rendezvény támogatását a vállalat?

- Fontosnak tartjuk a brandépítést, valamint a piaccal való kommunikációt, ezért a lehető legtöbb lehetőséget kihasználjuk arra, hogy a potenciális ügyfelekkel találkozzunk. A Techtogetherön együtt lesznek az ipar meghatározó szereplői – egy ilyen rendezvényen nekünk is képviseltetnünk kell magunkat.

Szintén fontos, hogy a diákok a tanulási fázisban találkozzanak a termékeinkkel és szélesedjen a látókörük, és jó benyomásokat szerezzenek a SCHUNK-ról.

- Milyen termékekkel jelennek meg a Techtogetherön a budapesti Eiffel Műhelyházban?

- Bemutatunk robotos termékeket, illetve olyanokat is, amik nem feltétlenül kapcsolódnak a robotikához: a digitalizáció hatására átalakulóban van a szerszámbefogók piaca, ami számunkra is egy fontos üzletág. Az új termékeinket ebből a szegmensből is megmutatjuk.

A SCHUNK nemzetközi technológiai vezető szerepet tölt be a szerszám- és munkadarab befogás, a megfogási technológia és az automatizálási technológia területén. A nyolc üzemben mintegy 3500 alkalmazott, valamint 34 közvetlen tulajdonú leányvállalat és a világ több mint ötven országában működő értékesítési partnerek biztosítják az intenzív piaci jelenlétet.

A jövő alakítása innovatív technológiákkal - ez a SCHUNK hitvallása. Ennek érdekében a családi tulajdonban lévő vállalat termék- és szolgáltatási portfóliójának intenzív továbbfejlesztését és digitalizálását szorgalmazza, hogy az ipari folyamatokat hatékonyabbá, átláthatóbbá és fenntarthatóbbá tegye. A SCHUNK ügyfeleivel és partnereivel együtt néz szembe a jelenlegi és jövőbeli kihívásokkal: Kéz a kézben a holnapért! Találkozzon a SCHUNK szakértőivel a TECHTOGETHER+-on, regisztráljon most a díjmentesen látogatható kiállításra!

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink