Techtogether A legmodernebb technológiákat vonultatja fel a Robot-Service Kft

A legmodernebb technológiákat vonultatja fel a Robot-Service Kft

Pörge Béla | 2022.09.29 07:17

A legmodernebb technológiákat vonultatja fel a Robot-Service Kft

Fotó: Robot-Service Kft.

Interjú Bódi Péterrel, a Robot-Service Kft. ügyvezetőjével a közelgő Techtogether 2022 kiállítás és konferencia kapcsán. Szó esett a vállalat tevékenységéről és történetéről, és arról is, miért lesz érdemes felkeresni a Robot-Service standját október 18-19-én a Bálnában.

Hirdetés

- 2011-ben kezdte meg a tevékenységét a Robot-Service Kft. az ipari automatizálás világában. Ezen a gyorsan fejlődő területen mekkora változások mentek végbe az elmúlt tíz évben? Hogyan tudott ehhez alkalmazkodni a kihívásokhoz a vállalat?

- Cégünk az ipari automatizálásba és a gépépítésbe 2018-tól kapcsolódott be, azonban több kollégánk rendelkezik több mint tíz éves tapasztalattal, ezért az elmúlt évtizedről releváns képet tudtunk alkotni. Az elmúlt tíz évben az alapvető automatizálási komponensek nem változtak: ilyenek például a normál robotkarok vagy a pneumatikus eszközök.

A komponensek terén azzal történt előrelépés, hogy megjelent a kollaboratív robot technológia és elkezdett teret hódítani, valamint több energiahatékony megoldás született, mint például levegőtakarékos vákuumejektorok. Ami még ilyen tekintetben változás, hogy az elektromos hajtások egyre kompaktabb kivitelben elérhetők és már valós alternatívái lehetnek a levegős rendszereknek, mind árban, mind teljesítményben.

Szoftveres oldalon elterjedtebbé vált a magasabb szintű programozás. Az új generációs PLC-k lehetővé teszik a magas szintű programozási nyelvek használatát, amely segítségével rugalmasabb, felhasználóbarátabb és egyszerűbben diagnosztizálható gépeket tudunk alkotni.

A főbb változások közé soroljuk a mesterséges intelligencia betörését erre a piacra. Legnagyobb tekintetben a képfeldolgozásban van jelen, de már több más területen is kezd elterjedni.

A fentiekhez alkalmazkodva a célunk a folyamatos magas szint képviselése és az új dolgokban élen járni. Az elmúlt években nagyon sok kollaboratív robotos alkalmazást építettünk, valamint egyre több helyen használjuk az AI technológiát. Az AI technológiát mind a minőség-ellenőrzés területén, mind a 3D ömlesztett termék adagolásban előszeretettel használjuk. Mindkét területen rendelkezünk saját termékekkel.

- Melyik iparágban a legaktívabb a cég? Honnan érkezik a legtöbb megrendelésük?

- Több területen jelen vagyunk, de az autóipar a húzó ágazat. Céljaink között van tovább növeli más iparágakban a szerepünket. Az elmúlt időszakban elkezdtünk Európa több országába is gépet építeni, a nemzetközi terjeszkedés is szerepel a rövidtávú célkitűzéseink között.

- Mekkora vállalatokkal dolgoznak együtt? Milyen elvárásokkal találkoznak a munkájuk során?

- A partnereink nagyon sokfélék mind működésben, méretben, mind automatizáltsági szintben, valamint különböző iparágakat képviselnek. Elvárások tekintetében szintén nagy a szórás. Örömmel vesszük észre, hogy egyre több cég felismeri, hogy a gépeik professzionális specifikálása olcsóbb, összehasonlíthatóbb, tervezhetőbb gépet eredményez. Azokban az esetekben, amikor a megrendelő kevésbé részletes specifikációval rendelkezik kollégáink a korábbi tapasztalataik alapján megoldási lehetőségeket javasolnak.

Bódi Péter, a Robot-Service Kft. ügyvezetője

Bódi Péter, a Robot-Service Kft. ügyvezetője

Ami még szintén ilyen örömteli dolog, hogy a biztonságtechnika is egyre jobban előtérbe kerül. A belső elvárásainkat a nagyobb multiktól átvett szempontrendszerekből vettük át, így sokszor előfordul, hogy a saját elvárásaink magasabbak, mint a partnereinké. Úgy gondoljuk, hogy ez az egyik alappillére a hosszútávú fejlődésünknek.

- Jelenleg hány embert alkalmaz a cég? Milyen növekedési terveik vannak?

- Jelenleg nagyságrendileg harminc kollégánk van, melynek nagy része mérnök, de csapatunk folyamatosan növekszik. Vannak előremutató fejlesztési terveink, mind a szervezet, mind a létszám tekintetében, azonban ezeket sok esetben az aktuális piaci viszonyok felülírják. A növekedési terveinkről nagyon sokat tudnánk mondani, mert egyre jobban szélesednek ki a lehetőségeink az átadott minőségi gépeink miatt, de egy cég egészséges fejlődéséhez nagyon sok faktornak jelen kell lennie. Cégünk egy tapasztalatokon nyugvó, átgondolt struktúrában kezdte meg a működését, ami lehetővé is teszi a dinamikus fejlődést. A vevőink és a kollégáink elégedettségét azonban a legfontosabb ebben a kérdésben is figyelembe venni.

- Honlapjuk szerint több területen is aktívak, ezek között ott van a mesterséges intelligencia és a gépi látás. Milyen innovatív megoldásokat alkalmaznak ezen a téren?

- Valamennyire érintettük ezt a kérdést az első pontban. Őszintén szólva ezt a szót, hogy innovatív a mi mindennapi szótárunkban nem nagyon szoktuk használni, annak ellenére, hogy mi mindig valamilyen fejlesztésen gondolkozunk, ami előrébb viszi a cégünk hírnevét és partnereink megelégedettségét. Az átadott projektjeink kapcsán és saját fejlesztéseink révén cégünk olyan innovatív megoldások birtokában van, amelyekkel bizonyos esetekben a megoldhatatlannak tűnő automatizálási feladatokat is képesek vagyunk elvégezni. Általában minőség-ellenőrzés és 3D technológiákban használjuk a mesterséges intelligenciát.

- A Robot-Service Kft. kiállítóként vesz részt a Techtogether 2022-n. Mivel készülnek az eseményre? Miért lesz érdemes megnézni a cég standját?

- Nagyon sok házon belüli egyeztetésen túl vagyunk ebben a témában, hogy igazán meg tudjuk mutatni az erősségeinket úgy, hogy az meg is ragadjon a kiállításra kilátogatókban. Mind az AI, mind a kollaboratív robottechnológia, mind a 3D vision jelen lesz a standunkon.

Az autopro.hu által október 18-19. között szervezett Techtogether 2022 egy, a járműipar technológiai változásait és azok emberi vonzatát körbejáró konferenciát, egy ipari szakkiállítást, és egy, már évek óta rendszeresen megtartott mérnökhallgatói versenyt foglal magába. A rendezvényen már biztosan találkozhat az alábbi cégekkel.

Tudjon meg többet a robottechnológiáról és a mesterséges intelligencia legújabb trendjeiről, találkozzon a Robot-Service Kft. munkatársaival a Techtogether 2022 kiállításon. Látogasson el október 18-19-én a Bálnába és ismerje meg a járműipart is meghatározó, innovatív ipari trendek további hazai képviselőit!
Regisztráció az alábbi linken.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink