Techtogether A koronavírus elleni harcból is kivette a részét az OE Mobile

A koronavírus elleni harcból is kivette a részét az OE Mobile

Végh Martin | 2020.10.16 13:47

A koronavírus elleni harcból is kivette a részét az OE Mobile

Fotó: OE Mobile

Az Óbudai Egyetem több mérnökhallgatói csapatából álló OE Mobile idén októberben több mint tíz fővel vág neki a 20-21-e között megrendezett Techtogether Automotive Hungary versenyének. A koronavírus a csapat tagjait is nehézségek elé állítja, akik azonban a járvány elleni küzdelemben is megtették a tőlük telhetőt. Többek között az év eddigi történéseiről kérdeztük Gilián Márkót, a csapat kapitányát.

Hirdetés

Mekkora és kikből áll az októberi Techtogether versenyen induló OE Mobile csapat?

Jelenleg körülbelül tizenkettő fős a csapat. Idén kivételesen csak a Pneumobil csapataink indulnak a versenyen, mivel a Formula Student csapatunk idő hiányában nem tud részt venni.

Milyen egyedi kihívásokkal jár, hogy a csapat több járműépítő kör tagjaiból tevődik össze?

A legnagyobb kihívást ilyenkor az jelenti, hogy olyan embereknek kell együtt dolgozniuk, akik nem ismerik olyan jól egymást, és így nincsenek tisztában a másik képességeivel. Ezenfelül a menedzselés okoz problémát, hiszen itt más a hierarchia, mint a saját csapatoknál. Szerencsére a többéves tapasztalat, amit összeszedtünk, segít ezeken túljutni. Saját véleményem szerint a diverzitás, ami így létrejön, túlszárnyalja a hátrányokat.

Milyen változásokat hozott a csapat idei terveibe a koronavírus-járvány?

A legfőbb változás, hogy az emberek időrendje nagyon kaotikus lett, mert egyszerre vannak online és fizikai óráink is. A legnagyobb problémánk az, hogy minden rendezvény labilis lett, és nem tudjuk pontosan, hogy miként készüljünk.

Hogyan befolyásolta a járvány a csapat költségvetését, illetve szponzori kapcsolatait?

Nagyban befolyásolta, mert míg az egyetem a körülményekhez képest próbál megfelelő költségvetést biztosítani, addig rengeteg szponzorációtól elesünk, mivel sok cég próbál ott költséget csökkenteni, ahol csak tud, nem is beszélve a versenyek bizonytalan megszervezése miatti presztízsvesztésről. De azt vesszük észre, hogy azok, akik régóta támogatnak minket, a tőlük telhető módon próbálnak minket segíteni.

Mik a legfőbb eredményei az OE Mobile-t alkotó csapatok eddigi közös munkájának? Mik a tervek az együttműködés jövőjét illetően?

Talán a legfőbb eredményünk az, hogy sok projektet tudunk közösen csinálni, így kevesebb feladat jut külön egy-egy csapatra. Igyekszünk a tervezésnél is úgy alakítani a dolgokat, hogy a csapatok minél több mindent fel tudjanak majd használni. Ez ugyanúgy igaz a szponzorációkra is, hiszen sokkal nagyobb presztízsértéke van annak, hogy több helyen jelenhetnek meg a cégek.

Az OE Mobile tagjai a koronavírus elleni küzdelemből is kivették részüket. Egészen pontosan melyik csapatok segédkeztek, és hogyan?

Leginkább a PowAir csapat vette ki a részét, ugyanis nyáron részt vettünk az Óbudai Egyetem által fejlesztett MassVentil tömeg-lélegeztetőrendszer fejlesztésében és építésében. Legfőképpen a hardware elemek tervezésében és építésben segédkeztünk, ezen belül az oxigénrendszer volt a legfőbb feladatunk. Továbbá különböző szponzorok beszervezését is intéztük.

Kiemelt Partnereink