Szolgáltatók Új berendezésekkel erősít a szombathelyi mérnökképzés

Új berendezésekkel erősít a szombathelyi mérnökképzés

autopro.hu | 2022.06.03 13:22

Új berendezésekkel erősít a szombathelyi mérnökképzés

Az új Yaskawa ipari hegesztőrobot | Fotó: ELTE

Egyedülálló műszaki berendezéseket adtak át Szombathelyen az ELTE Savaria Műszaki Intézet számára. Az ELTE Informatikai Kar és ipari partnerei, az eCon Engineering Kft. és a Flexman Robotics Kft. együttműködésében példaértékű fejlesztések vetítik előre a jövőt a városban és a régióban.

Az Áramlástan labor az eCon Engineering Kft. közreműködésében megvalósult zártkörű, vízszintes (Göttingen típusú) szélcsatorna telepítésével nyílt meg. Az Ansys szimulációs eszközeivel optimalizált szélcsatornában áramlások modellezésére és a szenzoroknak köszönhetően áramlási paraméterek mérésére van lehetőség. A több mint két méter magas és hatvan négyzetméter alapterületet elfoglaló berendezés különlegessége, hogy az áramló levegő jelentősen fagypont alá hűthető, és a vízbefecskendezésnek köszönhetően jegesedési folyamatok modellezésére is használható, többek között repülőgépek szárnyain, szélerőművek lapátjain, távvezetékeken. Ez az alkalmazási területe Magyarországon kívül térségünkben is egyedülálló, így az oktatásban való felhasználásán túl, kutatási és ipari projektekben, nemzetközi együttműködésekben is fontos szerepet fog kapni.

A rendezvényen bemutatták továbbá a hattengelyes Yaskawa ipari hegesztőrobotot, melyet a Flexman Robotics Kft-vel együttműködésben telepítettek. A roboton a hallgatók a pálya programozáson túl hegesztéstechnológiai alapokat is tanulnak a jövőben. A berendezéssel a korszerű ipar 4.0-s kutatómunkákban is részt tudnak venni mind az alap- és mesterszakos hallgatók, mind a kiberfizikai rendszerekkel kapcsolatos doktori tanulmányaikat folytató kollégák. A rendezvény alkalmával a Flexman Robotics Kft. részéről Farkas Attila ügyvezető és az ELTE Informatikai Kara részéről Horváth Zoltán dékán további együttműködésről írt alá megállapodást, amely a berendezéshez kapcsolódó üzemeltetési, tanácsadási feladatokon túl utat nyit a kutatási feladatokban való együttműködéseknek, valamint a vállalat mérnökképzéshez való hozzájárulásának is, többek között szakdolgozatok témavezetése révén.

Tíz év munkájának gyümölcse

A beruházásokat az Informatikai Kar Szoftver-és Adatintenzív Szolgáltatások Kompetencia Központja támogatta, amelynek küldetése a gazdasági szereplőkkel együttműködve versenyképes termékek és szolgáltatások fejlesztése a kutatóegyetemi tudástőkére alapozva.

Az ELTE Informatikai Kara immár évtizedes távlatban építi a harmadik generációs kutatóegyetem, az oktatás, a kutatás és az innováció összekapcsolásának hatékony mechanizmusait, az informatikus- és gépészképzésben érdekelt vállalatokkal hosszú távú, stratégiai partnerségben. „Az itteni infrastruktúrafejlesztés oktatási és kutatás-fejlesztési célokat szolgál, lehetőséget biztosít a mérnökhallgatóknak, hogy bekapcsolódjanak piaci igényeket kiszolgáló kutatás-fejlesztési projektekbe. Ugyanakkor támogatja az egyetem tudományos potenciáljának fejlődését is, hiszen az ipar digitalizációjának, a negyedik ipari forradalomnak a megalapozása a mérnöki és informatikai tudományok metszéspontján történik, amihez az Informatikai Kar többek között adattudományi, mesterséges intelligencia, szoftverfejlesztési tudását és képzéseit hozta el Szombathelyre” – emelte ki Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Kar dékánja.

Az új szélcsatorna

Az új szélcsatorna | Fotó: ELTE

Kitörési pont

A szélcsatorna fejlesztéséért és kivitelezéséért felelős eCon Engineering Kft. ügyvezetője, Kiglics Gábor a sajtótájékoztatón kiemelte: a megvalósult, térségünkben egyedülálló szélcsatorna ékes bizonyítéka annak, hogy nemzetgazdasági szinten is van létjogosultságuk a magas hozzáadott értéket képviselő projekteknek.

„Az ehhez hasonló mérnöki teljesítményt igénylő fejlesztések jelenthetnek hazánknak kitörési pontot, hogy ne csak a nyugati nagyvállalatok összeszerelő üzemeként tekintsenek Magyarországra. Az ilyen tudományos nóvumok és a ráépülő szolgáltatások hozhatnak szakmai elismertséget, tarthatják itthon szakembereinket és hozhatnak megtérülést nemzetgazdasági szinten is. A sikerhez elengedhetetlen a piaci szereplők, a fejlesztők és az oktatási intézmények összefogása, melyhez alapfeltétel kell legyen a minőségi alapképzés” – zárta beszédét az ügyvezető.

Élvonalbeli technika

Farkas Attila, a Flexman Robotics Kft. ügyvezetője a Nemzetközi Robotszövetség statisztikai adataira hivatkozva bemutatta, hogy Magyarország nemzetközi viszonylatban az elmúlt évtizedben rendkívül sokat fejlődött: a 10 ezer fő alkalmazottra vonatkoztatott ipari robotok száma megtízszereződött, és ezzel hazánk a világátlag közeli szintre került. Ezért rendkívül fontos, hogy a műszaki képzésbe az ipari robotok alkalmazástechnikai megközelítésű oktatását vigyük be.

A támogatás segítségével az ELTE Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézetébe beszerzett Yaskawa ívhegesztő robotcellát a Flexman Robotics Kft. szállította. A robotcella technikailag a világ élvonalába tartozik, így a hallgatók számára a legkorszerűbb technika oktatását teszi lehetővé, az oktatás pedig a robotcellához tartozó húsz munkahelyes off-line programozói szoftverrel még hatékonyabbá tehető.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink