Szolgáltatók Szolnokra is megérkeztek az elektromos buszok

Szolnokra is megérkeztek az elektromos buszok

autopro.hu/P.B. | 2023.06.23 06:18

Szolnokra is megérkeztek az elektromos buszok

Fotó: Volánbusz Zrt.

Június végén három nap alatt 29 elektromos autóbusz állt forgalomba a Volánbusz égisze alatt három megyeszékhelyen. A járművek egyaránt a kínai BYD termékei és a Zöld Busz Program keretében tudta őket beszerezni az állami cég.

A Volánbusz a HUMDA Zöld Busz Program támogatásának köszönhetően 2022. április 1-jén hatvan darab elektromos autóbusz vásárlásáról írt alá szerződést. Ezek közül június 20-án Győrben tizenhárom, 21-én Egerben hat, míg 22-én Szolnokon tíz darab elektromos BYD K9UD típusú elektromos autóbusz állt forgalomba. Az említett városok mellett Zalaegerszegre tizenegy, Szegedre pedig nyolc busz került, így idén összesen 48 busz állt eddig forgalomba a hatvanból – további tizenkettő pedig még korábban.

A BYD K9UD típusú járművek kéttengelyes, szóló, alacsony padlómagasságú, városi kivitelű autóbuszok. Utas- és vezetőtéri légkondicionálóval, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását. Töltésük normál körülmények között naponta 2-2,5 óránál többet nem vesz igénybe. Egy feltöltéssel – az időjárási körülményektől, útviszonyoktól függően – akár 300 kilométert is képesek megtenni – áll a Volánbusz közleményében.

Egy korábbi beszerzés keretében Komáromban már közlekedik elektromos BYD, emellett Székesfehérváron 12 Ikarus 120e, a budapesti agglomerációban pedig negyven Mercedes-Benz eCitaro szállítja az utasokat a Volánbusz elektromos buszai közül. Ezeken felül helyi közlekedési társaságoknál Pécsen, Debrecenben, Miskolcon, Kaposváron, Tatabányán és Budapesten is közlekednek elektromos autóbuszok.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink