Szolgáltatók Szijjártó szerint Közép-Európa az EU legsikeresebb térsége

Szijjártó szerint Közép-Európa az EU legsikeresebb térsége

MTI | 2018.06.25 15:51

Szijjártó szerint Közép-Európa az EU legsikeresebb térsége

A külgazdasági és külügyminiszter, aki a visegrádi országok (V4) tőzsdei vezetőinek bemutatkozó fórumán vett részt a Londoni Értéktőzsdén (LSE), a rendezvényen kijelentette: Közép-Európa teljesítményét a V4-gazdaságok teljesítménye alapozza meg.

Szijjártó Péter elmondta, Németország és a V4-csoport kereskedelmének éves értéke tavaly 65 százalékkal meghaladta a két legnagyobb euróövezeti gazdaság, Németország és Franciaország kétoldalú kereskedelmének éves értékét.

– Ez világosan mutatja, hogy az európai gazdaság, az európai versenyképesség tengelye Nyugat-Európából Európa közepe felé mozdult el – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Hangsúlyozta: a V4-gazdaságok hazai összterméke (GDP) tavaly átlagosan 4,1 százalékkal nőtt, miközben az EU egészének átlagos gazdasági növekedése 2,4 százalék volt.

A két adatot összehasonlítva megérthetik, miért merjük kimondani, hogy mi lettünk Európa növekedési motorja – mondta üzleti vezetők és elemzők előtt tartott tőzsdei beszédében a magyar miniszter.

Elmondta: a négy visegrádi gazdaságban az együttes foglalkoztatottság tavaly elérte a 30 millió főt, az átlagos munkanélküliségi ráta pedig mindössze 5 százalék. A négyek átlagos államadósság-rátája 52 százalék, az EU-átlag 82 százalék.

Szijjártó Péter szerint az export 10 százalékos éves növekedése is mutatja, hogy a közép-európai térség mennyire versenyképes.

Hozzátette: Magyarországon az alacsony, egykulcsos személyijövedelem-adóval és Európa egyetlen egyszámjegyű társasági adójával sikerült radikális mértékben növelni a magyar gazdaságba érkező beruházásokat.

Szerinte ez is az oka annak, hogy Magyarország ellenzi az uniós szintű adóharmonizációt, hiszen a versenyképesség alapjai közé tartozik az adórendszer is.

A brit EU-tagság megszűnéséről szólva Szijjártó Péter kijelentette: Magyarország nem bocsátkozik bele abba a vitába, hogy "kemény vagy puha Brexit" lenne-e kívánatos, a magyar álláspont az, hogy tisztességes Brexit-megállapodásra van szükség, kiegészítve a lehetséges legmélyrehatóbb szabadkereskedelmi megállapodással Nagy-Britannia és az EU között, különös tekintettel arra, hogy a brit gazdaság az unió gazdaság teljesítményének hetedét adja.

Kiemelt Partnereink