Szolgáltatók Sok száz kilométernyi út újult meg 2022-ben

Sok száz kilométernyi út újult meg 2022-ben

MTI | 2023.01.09 13:21

Sok száz kilométernyi út újult meg 2022-ben

Fotó: Pixabay

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában 2022-ben jelentős útfelújítási munka valósult meg: külső kivitelezők 960 kilométernyi állami utat teljes körűen, míg a közútkezelő saját gépláncaival 800 kilométernyi mellékutat újított fel, 2023 tavaszától pedig további 130 kilométernyi, már megkezdett felújítás folytatódik - közölte a Magyar Közút.

Hirdetés

Bartal Tamás, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. igazgatóságának elnöke a közleményben hangsúlyozta, 2010 óta összesen közel 8000 kilométernyi útfelújítást végeztek el a kivitelezők állami beruházásokban, ebből 2022-ben mintegy 960 kilométernyi, főleg mellékúti szakaszt érintett. A 2022-es beruházások összértéke meghaladta a 185 milliárd forintot, amit döntően a hazai költségvetési források biztosítottak.

Nem áll meg a munka

Bár az elmúlt nyár végén az állami beruházásokat felfüggesztették, és jelenleg dolgoznak az előkészítés alatt álló projekt megvalósítási menetrendjének újraütemezésén, felülvizsgálatán, de az már kijelenthető, hogy nem hagyják félbe a beruházásokat, így a tavaly kezdődött, de még nem befejezett projektek közül 2023 tavaszán további 130 kilométernyi úton folytatódnak a kivitelezések - tette hozzá Bartal Tamás.

A tájékoztatás szerint a közútkezelő a teljes körű felújítások mellett jelentős üzemeltetési és fenntartási feladatot végzett.

A tavalyi év legnagyobb sikere, hogy több mint 10 saját géplánccal több mint 800 kilométernyi mellékúton végeztek aszfaltcserét, amelyek így komfort érzetben megegyeznek a teljes körű felújításokkal. Ehhez több mint 340 ezer tonna aszfaltot használtak fel a Magyar Falu Program támogatási forrásaiból - emelte ki a közleményben Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Bővült a gépállomány

A Magyar Közút az elmúlt években jelentős gép- és eszközbeszerzési programot valósított meg, 2022-ben többek között 20 új teherautót, a Magyar Falu Program támogatásából 2 komplett aszfaltozó gépláncot, 10 univerzális munkagépet, 3 oszlopverő gépet, 14 darab ütközési energiaelnyelő eszközt és további számos kisebb-nagyobb adaptert, célgépet szerzett be mérnökségei számára - közölte a közútkezelő.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink