Szolgáltatók Óriási támogatást kapnak a hazai innovátorok

Óriási támogatást kapnak a hazai innovátorok

MTI | 2024.01.08 13:17

Óriási támogatást kapnak a hazai innovátorok

Fotó: Pixabay

Január 1-jétől 75 százalékos, szabadalmi eljáráshoz kapcsolódó támogatást vehetnek igénybe a hazai kis- és középvállalkozások, egyetemek, kutatóhelyek vagy magánszemélyek - az intézkedés a kormány innovációs stratégiájához, a Neumann János Programhoz kapcsolódóan lépett életbe, hogy ezzel is ösztönözze a hazai innovációs ökoszisztémát - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).

Kiemelték, a magyar kormány célja, hogy a növekvő kutatás-fejlesztési ráfordítások mellett az eredmények hasznosulása is egyre inkább láthatóvá váljon, ebben kapnak hangsúlyt a felsőoktatási intézmények és a kutatóintézetek, valamint a kis- és középvállalkozások.

Hozzátették, fontos lépés az iparjogvédelmi oltalom alatt álló megoldások kiterjedtebb hasznosítása, a felsőoktatás és a gazdaság hatékonyabb összekapcsolása, a tudásalapú gazdaság megerősítése, és ezeket a célokat szolgálja a Neumann János Program (NJP).

Az NJP-hez kapcsolódóan a SZTNH-nak is fontos feladatai vannak, amelynek központi eleme az iparjogvédelmi aktivitás ösztönzése. Ennek egyik lépése a 2024. január 1-jével bevezetett változás, ezt követően a hazai kis- és középvállalkozások, az egyetemek, a kutatóhelyek és a magánszemélyek a szabadalmi bejelentési- és kutatási díjnak, az érdemi vizsgálatra irányuló kérelem díjának, a megadási díjnak és a szabadalom fenntartási díjának csupán az egynegyedét fizetik - írják a közleményben.

Ismertetik, hogy a támogatás érvényesítéséhez a bejelentőknek nyilatkozatot kell tenniük. A támogatás eredményeként mérsékelt díjak a 2024. január 1., vagy azt követő bejelentési nappal rendelkező szabadalmi bejelentések esetén vehetők igénybe.

Nemzetközi szintű változás is jön

A közleményben kitértek arra is, hogy az SZTNH képviselői több fórumon is részt vettek az Európai Szabadalmi Hivatal (European Patent Office - EPO) mikroszervezetek számára nyújtandó díjkedvezményekre vonatkozó javaslatának kidolgozásában, amelyet végül az Adminisztratív Tanács képviselőinek többsége támogatott.

Ennek megfelelően nemzetközi szintű változás is életbe lép, 2024. április 1-jével a mikroszervezetek 30 százalékos díjcsökkentésben részesülnek a bejelentési, kutatási, vizsgálati, megadási és belső fenntartási díjak összegéből európai szabadalmi bejelentés esetén - hívták fel a figyelmet.

A kedvezmény összege így egy adott európai szabadalom megadásáig több ezer eurót is jelenthet, de a hosszadalmas eljárások esetében, akár a 10 ezer eurót is elérheti. Kedvezményre jogosult mikroszervezetek a mikrovállalkozások, természetes személyek, nonprofit szervezetek, egyetemek, közkutatási intézmények, ahol mikrovállalkozásnak minősülnek azok a cégek, amelyek tíznél kevesebb főt foglalkoztatnak, és éves árbevételük vagy mérlegfőösszegük nem haladja meg a 2 millió eurót - tájékoztatott a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink