Szolgáltatók Önvezető autókkal nyomná le az Ubert a német vasút

Önvezető autókkal nyomná le az Ubert a német vasút

MTI | 2016.05.05 16:04

Önvezető autókkal nyomná le az Ubert a német vasút

Vezető nélküli gépkocsiflottát tervez felállítani a német államvasutak a WirtschaftsWoche hírportál szerint.

Rüdiger Grube vezérigazgató közlése szerint a Deutsche Bahn (DB) a jövőben nemcsak vonatokat, hanem autonóm módon, vezető nélkül közlekedő gépjárműveket is tervez üzemeltetni. A vezető nélküli autókból felállítandó flotta "a DB egyik legnagyobb projektje". A német államvasutak kész korszerű üzleti modellek bevezetésével felvenni a versenyt olyan új kihívásokkal, mint amit például az Uber megjelenése is képvisel.



- Mi már ma is azzal reklámozzuk magunkat, hogy az utazásra fordított időt az utas velünk saját céljaira fordíthatja, azaz hasznos időként adjuk el az utazási időt. Mihelyt azonban megjelennek az autonóm módon közlekedő autók, azok üzemeltetői is ugyanezt mondhatják majd saját szolgáltatásukról. A vezető nélküli autókat tehát fel kell vennünk szolgáltatási portfóliónkba - fejtette ki a döntés hátterét a DB vezérigazgatója.

A gazdaság digitalizációja valószínűleg a klasszikus mozdonyvezetői munkát is feleslegessé fogja tenni. -A mozdonyvezetők és a forgalmi szolgálattevők munkaköre a jövőben valószínűleg összeolvad" - mondta Rüdiger Grube. Hozzátette: a vonatokat egy-két évtizeden belül már központból irányítják majd.

Kiemelt Partnereink