Szolgáltatók Növelte forgalmát az Uber

Növelte forgalmát az Uber

autopro.hu/V.M. | 2021.02.11 13:18

Növelte forgalmát az Uber

Fotó: Instagram/uber

Az amerikai Uber fuvarmegosztó vállalat az elemzői várakozásoknál sokkal kisebb, 454 millió dolláros kiigazított kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírások előtti veszteséget (EBITDA) ért el 2020 utolsó negyedévében, hála a fuvarmegosztó és az ételfutár szolgáltatása iránti kereslet növekedésének.

Hirdetés

Az elemzők átlagosan 514 millió dollár veszteségre számítottak, amihez képest az Uber több mint 11 százalékkal kevesebbet produkált. A vállalat, közleménye szerint jó úton jár, hogy év végére nyereségessé váljon, 2021 első három hónapjában azonban a negyedik negyedévihez hasonló vagy nagyobb mértékű EBITDA szerinti veszteségre számít.

A korlátozások ellenére is nőtt az utasok száma

A 2020 októberétől decemberig tartó három hónapos időszakban az Uber 3,17 milliárd dollár bevételre tett szert. A mobilitási szolgáltatásokból, főként utasszállításokból származó bevételek éves összevetésben 52 százalékkal, 1,47 milliárd dollárra csökkentek, negyedéves viszonyban ugyanakkor nyolc százalékkal emelkedtek az Európában, az USA-ban, illetve a Közel-Keleten bevezetett új járványvédelmi korlátozások ellenére.

A negyedévben még több utas kezdte ismét használni a szolgáltatást, és több piacon, köztük Ausztráliában és Brazíliában is, az utaslétszám már megközelítette a koronavírus-járvány kitörése előttit. A növekedés leginkább a szabadidős tevékenységeknek tudható be, míg az üzleti célú utazások száma lassabban emelkedik az Uber szerint.

A cég nem tudja előre jelezni, hogy az utasforgalom mikor érheti el ismét a pandémia előttit. Ez azonban várhatóan még sokára lesz, tekintve, hogy a járványt megelőzően a foglalások 15 százalékát kitevő repülőtéri utak száma még az üzleti jellegűeknél is lassabban fog bővülni.

Az ételfutár üzletág megrendelései tovább emelkedtek az utolsó negyedévben, mivel sok amerikai államban megint bezáratták az éttermeket. A részleg árbevétele az egy évvel korábbihoz képest több mint háromszorosára emelkedett, elérve az 1,36 milliárd dollárt, egyúttal 19 százalékkal haladva meg a harmadik negyedévit.

Sokaknak kellett távozniuk

Válaszul a koronavírus miatt lecsökkent forgalomra, az Uber jelentős mértékű költségmérséklést hajtott végre 2020-ban, például közel harmadával csökkentette munkavállalóinak számát – írja a Reuters.

Továbbá tavaly decemberben két veszteséges üzletágától is megvált. Az egyik az Advanced Technologies Group önvezető technológiai részleg, amit az Amazon érdekeltségébe tartozó Aurora vett át, míg a másik az Uber Elevate légitaxi üzletág.

Kiemelt Partnereink