Szolgáltatók Nem túl biztató az autók oldalirányú ütközés elleni védelme (videóval)

Nem túl biztató az autók oldalirányú ütközés elleni védelme (videóval)

autopro.hu/B.B. | 2016.10.04 13:42

Nem túl biztató az autók oldalirányú ütközés elleni védelme (videóval)

Folyamatosan finomítja töréstesztjeinek módszereit az ADAC, a közlekésbiztonsági szervezet most egy eddigi gyengeségre hívta fel az autógyártók figyelmét.

Két éve, 2014-ben úgy módosította az oldalirányú törésteszteket az ADAC, hogy azok még pontosabban képezzék le a valóságot, ám 2020-ban ismét változnak a vizsgálatok. A biztonság növelése és az addigi minél gördülékenyebb átállás érdekében a német szervezet most közzétette, min kellene jelentősen javítaniuk a gyártóknak az évtized végéig.

A mostani elemzésekkel az ADAC a sofőr és az első utas közötti középkonzol magasságának függvényében vizsgálta, milyen eredmény születik, amikor egy 1,3 tonnás tárgy 50, illetve 65 kilométeres óránkénti sebességgel csapódik be az autóba az utasoldalon. A tesztpéldány egy VW Golf és egy BMW Z4 volt.

A tesztek rávilágítottak, hogy az övfeszítők nem léptek működésbe, emiatt a tesztbábuk kicsúszhattak az övek alól, így pedig az oldallégzsák sem volt képes ellátni funkcióját. Kisebb belső terekkel rendelkező autókban fennáll annak veszélye, hogy az utasok a műszerfalnak, vagy egymásnak csapódva szereznek még súlyosabb sérüléseket, ám a magasabb belső középkonzol segíthet a sérülések csökkentésében.

Kiemelt Partnereink