Szolgáltatók Megsínyli Irán autóipara az amerikai szankciókat

Megsínyli Irán autóipara az amerikai szankciókat

MTI | 2018.08.07 08:43

Megsínyli Irán autóipara az amerikai szankciókat

Érzékenyen érintik majd az iráni gazdaságot a héten életbe lépő szankciók a Fehér Ház várakozásai szerint.

Hirdetés

Az iráni atomprogramról 2015-ben megkötött nemzetközi megállapodás felmondásakor idén májusban a Trump kormányzat által kilátásba helyezett és a héten érvénybe lépő szankciók az ország dollárvásárlásait, arany és nemesfém kereskedelmét, az ötvözőfémek és ipari fémek kereskedelmét, széniparát, repülőgép beszerzéseit, ipari szoftver beszerzéseit, egyes élelmiszeripari termékeket, valamint autóipari ágazatát érintik.

Az nem kérdéses, hogy a mostani pénzügyi szankciók komoly nyomás alá helyezik (az iráni gazdaságot) fogalmazott a Trump adminisztráció egyik illetékese újságíróknak rendezett konferencia híváson, hozzátéve, hogy Donald Trump elnök bármikor kész találkozni az iráni vezetőkkel egy új megállapodás kidolgozása érdekében.

Hangsúlyozta: a szankciókat Irán magatartásának a befolyásolása, nem pedig "rezsimváltás" céljából vezetik be. A washingtoni kormányzat illetékese a konferenciahíváson ugyanakkor a lakossági megmozdulásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy "mélységes aggodalommal figyelik az iráni kormánynak a fegyvertelen lakossággal szembeni erőszakos fellépését".

A 2015-ös megállapodás után felfüggesztett amerikai szankciók egy része a héten kedden lép újra életbe Iránnal szemben. A jóval erősebb ütőkártyának szánt olajipari szankciókat pedig novemberben tervezi életbe léptetni Washington.

A szankciók alóli mentességre vonatkozó kérelmekről feltett kérdésre a washingtoni illetékes azt válaszolta, hogy azokról "egyedi elbírálás alapján döntenek".

Kiemelt Partnereink