Szolgáltatók Már csak alternatív hajtású buszok járnak Madridban

Már csak alternatív hajtású buszok járnak Madridban

autopro.hu/P.B. | 2023.01.02 12:19

Már csak alternatív hajtású buszok járnak Madridban

Fotó: Youtube/EMT Madrid

Madridban 2023-tól már csak alternatív hajtású buszok szállítják az utasokat – jórészt CNG-s autóbuszok, de egyre nő az elektromos hajtásúak száma is. Az utolsó dízelt múzeumban őrzi meg a helyi közlekedési társaság.

Lezárult egy korszak a madridi EMT életében – a spanyol főváros közlekedési társasága 2022 decemberének végén ugyanis elköszönt az utolsó dízelhajtású buszától: ezzel Madrid közösségi közlekedésében egy 75 éves korszak ért véget. Zárásként az EMT flottájából utolsóként kivont dízelmotoros autóbusz, egy Mercedes-Benz Citaro, december utolsó munkanapján FIN DIESEL kiírással jelképesen begördült a közlekedési társaság saját múzeumába – írja a Magyarbusz Info.

Ezzel a lépéssel Madrid lett az első olyan európai főváros, ahol csak alternatív hajtású autóbuszok közlekednek a napi forgalomban. A dízelkorszak végét egy 520 darabos CNG-hajtású flotta beszerzése hozta el, amelyet 2021 vége óta a Solaris, a Daimler Buses és a spanyol Castrosua folyamatosan szállít az EMT megrendelésére.

A társaság utolsó 12 dízelmotoros autóbuszát decemberben állították le, Jose Luis Martínez-Almeida polgármester 2020-as ígéretének megfelelően. 2023 januárjától a spanyol főváros közösségi közlekedésében kizárólag környezetbarát autóbuszok közlekednek, ezen belül 1915 darab CNG-üzemű és 180 darab tisztán elektromos hajtású jármű. Idén a társaság flottájába a még le nem szállított 130 gázüzemű busz mellett további 150 darab villanybusz is érkezik majd.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink